Lansare de carte la Biblioteca Central Universitară din Bucureşti

Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din Bucureşti a găzduit miercuri, 11 noiembrie 2015, începând cu ora 18:00, lansarea volumelor Chipuri de ieri şi de azi în rama veşniciei şi Schitul Vovidenia al căror autor este Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Alături de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la eveniment au fost prezenţi: Arhimandritul Mihail Daniliuc, Egumenul Schitului Vovidenia, Pr. Nicolae Dascălu, Coordonatorul Centrului de presă BASILICA, domnul Grigore Ilisei, scriitor, renumit om de radio şi televiziune, prof. Cătălina Velculescu, renumit cercetător şi istoric literar erudite, Conf. Univ. Dr. Mireille-Carmen Rădoi, Director General BCU, monahia Atanasia Văetiş de la Mănăstirea Stavropoleos, oameni de cultură, consilieri patriarhali şi eparhiali, protoierei din Capitală, monahi, precum şi numeroşi oameni apropiaţi autorului.

Întâlnirea a fost moderată de părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Despre asemenea chipuri trebuie să rămână mărturii scrise

În deschiderea evenimentului a vorbit doamna Cătălina Velculescu care a apreciat lucrările lansate şi, făcând referire la volumul Chipuri de ieri şi de azi în rama veşniciei, a arătat că despre oameni ca aceştia din carte, trebuie să rămână mărturii scrise.

„Cu mărturia mea nu am vrut decât să întăresc cele spuse întăresc cele spuse în această carte, să aduc nu numai o laudă, dar şi un îndemn să scriem despre lucrurile care ni se par cunoscute nouă. Apoi trec anii, lucrurile acestea se uită, scrisul are dezavantajul că este mărginit, dar are avantajul că rămâne. Despre oameni ca aceştia din carte, despre asemenea chipuri trebuie să rămână mărturii scrise”, a spus prof. Cătălina Velculescu.

Portretele acestea luminoase sunt construite pentru neuitare

Făcând referire la volumul Chipuri de ieri şi de azi în rama veşniciei, părintele Nicolae Dascălu a arătat că, în paginile lucrării, darul pe care ni-l face Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul este acesta al întâlnirii cu oameni providenţiali, iar lecturarea volumului este vindecătoare, liniştitoare şi în acelaşi timp (plină) de mult optimism creştin aşezat de care mulţi dintre noi avem nevoie.

„Preasfinţitul Părinte Timotei are curajul şi, în acelaşi timp, şi-a asumat un rol important în aduce înainte minţilor noastre, înaintea ochilor noştri sufleteşti, portrete de oameni de ieri şi de azi. În această carte sunt prezentaţi patriarhi, mitropoliţi, arhiepiscopi, episcopi, arhimandriţi, preoţi de mir văzuţi prin sensibilitatea duhovnicească a Preasfinţiei Sale. Portretele aceste nu sunt simple descrieri ale personalităţilor, ci sunt trecute dintr-o dată printr-un jurnal interior al autorului şi printr-o relaţie cu generaţiile care vin, pentru că portretele acestea luminoase sunt construite pentru neuitare, dar în acelaşi timp cred că au valoare de modele duhovniceşti şi de modele umane în general”, a spus părintele Nicolae.

Domnul Grigorie Ilisei a subliniat faptul că toate chipurile de lumină prezentate reprezintă revelarea unor oameni care nu spun prea mult semenilor lor, dar în care Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, ucenic cândva, apoi mai înalt pe treptele acestea ale slujirii, a descoperit zăcăminte cu totul şi cu totul bogate, de obicei în zăcământ aurifer.

„Cele două cărţi sunt aşadar mărturisitoare şi prin ele Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul se mărturiseşte nouă tuturor spunându-ne că ne iubeşte cu bunătate nesfârşită şi că rostul vieţii sale se găseşte, cum minunat spune Sadoveanu într-una din cărţile sale, în oameni şi locuri. Felicitări Preasfinţite Părinte!”, a spus domnul Grigorie Ilisei.

Biserica şi biblioteca nu fac altceva decât să-şi dea mâna pentru păstrarea fiinţei neamului

Conf. Univ. Dr. Mireille-Carmen Rădoi, Director General BCU, şi-a exprimat bucuria de a fi gazda unui astfel de eveniment cu adevărat important pentru cultura română

„Biserica, mănăstirea, schitul, biblioteca nu fac altceva decât să-şi dea mâna pentru păstrarea memoriei, păstrarea fiinţei neamului. Cartea, Biblia, biblioteca nu fac decât să ne ţină în viaţă, să ne readucă aminte cine suntem, să ne pună în faţa oglinzii şi să ne aşeze în rândul celor care şlefuiesc rama veşniciei. Felicitări încă o dată autorului”, a spus doamna Conf. Univ. Dr. Mireille-Carmen Rădoi.

Amintirile trebuie păstrate în inimă, dar trebuie să păşească în anii care vor veni

La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în editarea volumelor, precum şi tuturor celor prezenţi la eveniment.

„Pe marginea cărţilor prezentate v-aş putea spune ceea ce am citit într-o carte care mi-a rămas în inimă: «mi s-a dat mai întâi bucuria de a avea prieteni şi învăţători mai în vârstă decât mine şi apoi tristeţea de a fi rămas prea devreme singur. Singurătatea mea este aceea a luminişului străjuit de lujere înalte cu frunza veşnic foşnitoare. De amintirea lor mă simt urmărit şi acum ca într-un sfârşit de furtună, curcubeul săgetat de un fulger târziu». Într-una din paginile cărţii «Chipuri de ieri şi de azi în rama veşniciei»am vorbit despre tăcerea amintirilor. Amintirile trebuie păstrate în inimă, dar trebuie să păşească în anii care vor veni, de aceea am scris aceste rânduri fără vreo pretenţie decât aceea de a nu fi uitaţi unii oameni. Sunt izvorâte din inimă şi doresc să meargă la inima altora. În ceea ce priveşte lucrarea «Schitul Vovidenia» este o mai veche iubire arătată faţă de un schit aflat nu prea departe de Mănăstirea Neamţului, pe care l-am întâlnit cu foarte mulţi ani în urmă înainte de a fi elev la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ”, a spus Preasfinţia Sa.

Volumele lansate miercuri, 11 noiembrie 2015, au apărut la Editurile TRINITAS şi BASILICA ale Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente