Lângă Craiova s-au găsit monede romane și o fibulă unică în estul Europei: Context istoric

Președintele Consiliului Județean Dolj a anunțat săptămâna trecută că doljeanul care a descoperit în curte peste 100 de monede romane și podoabe de argint a fost recompensat, iar tezaurul a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Tezaurul a fost descoperit la Pielești, nu departe de Craiova. Cea mai mare parte a monedelor, 98, sunt emise la Roma și au o vechime de 2.300 de ani.

A durat aproximativ un an până la datarea și stabilirea valorii obiectelor, care în prezent se află în proces de restaurare și vor fi expuse în următoarele luni.

Florin Ridiche, Managerul Muzeului Olteniei, le-a descris și a emis o ipoteză cu privire la contextul îngropării lor. Sunt 107 monede și 16 piese de podoabă: fragmente de inele, brățări, verigi și o fibulă.

Aceasta este o agrafă de metal care încheia un veșmânt, fiind un model răspândit în vestul Europei. „Este în formă de linguriță și este singura de acest fel din estul Europei. Ea era larg răspândită în vest și aparținea mediului celtic”, a comunicat directorul muzeului.

„Cred că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice. Au fost mai multe lupte atunci, iar cine l-a îngropat probabil mergea la război. Apoi, ori a fost ucis în luptă, ori a emigrat în altă parte, cert este că nu s-a mai întors să dezgroape monedele”, a mai transmis Florin Ridiche.

Unii cercetători presupun că Burebista s-ar fi putut trage din triburile războinice care au migrat de la sudul la nordul Dunării și apoi spre Transilvania în secolele III î.Hr. – I d.Hr.

Presupunerea se bazează pe obiecte funerare similare descoperite atât în nord-vestul Bulgariei, cât și în județul Dolj și pe Valea Mureșului. În jurul anului 60 î.Hr., Burebista, Regele Daciei, a întreprins campanii militare de eliminare a celților din Câmpia Panonică.

Surse suplimentare

  • Aurel Rustoiu, Războinici şi artizani de prestigiu în Dacia preromană, Cluj-Napoca, 2002
  • „Războinicii Padea-Panaghiurski Kolonii”, în Enciclopedia Dacică

Sursa foto: Facebook / Cosmin Vasile

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…