La Târgoviște continuă ceremoniile aniversare dedicate celor 420 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a lui Mihai Voievod Viteazul

Joi, 19 septembrie 2013, au continuat, la Târgoviște, manifestările dedicate aniversării a 420 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a lui Mihai Voievod Viteazul, la Mânăstirea Dealu, istorica necropolă voievodală munteană, unde se află capul marelui voievod, cu slujba de pomenire, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și județene, dar și a numeroși credincioși, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa, a amintit de importanța spirituală, culturală și națională a lui Mihai Voievod Viteazul, personalitate remarcabilă a istoriei noastre, care a rămas în conștiința tuturor românilor, până astăzi, drept un exemplul de credință, curaj și vitejie, de rezistență în fața vitregiilor vremii, dar și de atașament și de fidelitate față de valorile noastre naționale și creștine, fiind cel care ne-a dăruit cel mai frumos model și ideal de unitate națională.

Manifestările au continuat, apoi, cu o sesiune de comunicări științifice, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște, unde, Înaltpreasfinția Sa a susținut comunicarea intitulată: Mihai Viteazul – un Voievod martir, iubitor de Biserică și neam. În cadrul acestui moment științific, au mai prezentat comunicări: domnul academician Dan Berindei, domnul prof. univ. dr. Radu Vergatti, precum și reputați istorici, de pe plan local sau național.

Amintim că proiectul intitulat Flacăra Unirii, dedicat aniversării voievodului martir, a presupus și organizarea, în parteneriat, de către Consiliul Județean Dâmbovița, Arhiepiscopia Târgoviștei,Primăria Municipiului Târgoviște, Primăria Aninoasa, Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu din Târgoviște și Centrul Județean pentru Cultură Dâmbovița, a unui itinerar simbolic, din partea unor delegați ai instituțiilor dâmbovițene implicate, în locuri legate de istoria lui Mihai Voievod Viteazul, ca și manifestări științifice, spirituale și culturale, în perioada 16-20 septembrie a.c.

Comentarii Facebook


Știri recente