La Suceava a fost inaugurat Turnul Unirii. „În vremuri grele, umăr la umăr, inimă lângă inimă”

Turnul Unirii, monument aflat la Biserica Martirilor „In Memoriam” de lângă Tribunalul Suceava a fost inaugurat joi, 4 iunie 2020, de Centenarul Tratatului de la Trianon.

Construcția Turnului Unirii, cu o înălțime de 24 de metri și cu trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, a început în 2018 – Anul Centenar.

Deși inițial se dorea ca la sfințirea acestuia să fie organizat un mare eveniment, inclusiv cu paradă militară, din cauza pandemiei de coronavirus s-a renunțat la idee, deocamdată, informează Monitorul de Suceava.

În schimb, pe 4 iunie, la 100 de ani de când a avut loc recunoașterea internațională a României Întregite, a avut loc o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, oficiată de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

Image may contain: one or more people, people standing, crowd and outdoor
Inaugurarea Turnului Unirii la Suceava. Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

La eveniment au participat atât reprezentanții Primăriei Suceava, ai Consiliului Județean, membri ai asociațiilor de veterani de război, ai Poliției Locale, precum și enoriași, care au contribuit la realizarea monumentului.

”În vremuri grele, umăr la umăr, inimă lângă inimă

La finalul slujbei, ierarhul s-a adresat celor prezenți vorbind despre importanța unității mai ales în vremuri dificile.

„Dacă acum 100 de ani oamenii au putut să lase interese proprii, păreri personale și așa mai departe și să se coaguleze și să fie un singur gând, o singură inimă, de ce nu am putea și noi astăzi? <Tu mi-ești frate, eu ți-s frate, în noi doi un suflet bate>, <Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română>. Nu sunt doar versuri sau cântece care să ne încânte auzul. Sunt totdeauna actuale. Aș îndrăzni a zice mai ales acum”.

„În vremuri grele, dacă nu știm să stăm umăr la umăr, inimă lângă inimă și mână lângă mână pentru a face binele, nu vom putea să răzbim”.

Îndemnul Preasfinției Sale a fost să învățăm din pilda oamenilor vrednici „care au lucrat cu inima, care au lucrat cu mintea, fie pe căi diplomatice, fie mai înainte pe câmpul de luptă, astfel încât să nu avem un Ardeal, o Moldovă și o Țară Românească, ci să avem România”.

Image may contain: 2 people, beard and hat
PS Damaschin la Inaugurarea Turnului Unirii. Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

„Există momente în viață când nu mai contează atât de mult părerea mea personală, dacă trebuie să fim una. Nu contează diferențele, că unul este într-o parte și celălalt este în altă parte. Dacă binele este comun, dacă luptăm toți pentru același lucru, atunci lăsăm interesele personale, care sunt legitime până la un punct, lăsăm dorințele noastre, preferințele noastre pentru cineva sau pentru celălalt, pentru a putea să slujim o comunitate, o țară, pentru a putea să ținem unitatea în familie, care e mai importantă”.

„Că dacă în familie nu vom reuși noi să fim una, soțul cu soția, copiii împreună cu părinții, atunci neavând această formă de împreună glăsuire într-un cerc restrâns cum este familia, cum este locul de muncă, apoi mai greu va fi într-o comunitate mai lărgită”.

„Dumnezeu să îi odihnească și să le răsplătească celor care au luptat pentru ca noi să fim astăzi așa cum suntem”, a adăugat la final PS Damaschin Dorneanul.


Turnul Unirii a fost construit în memoria eroilor români care au realizat Marea Unire.

Întregul Ansamblu arhitectural este un proiect inițiat de Pr. Viorel Ioan Vârlan în urmă cu 24 ani și realizat de arhitectul Doru Olaş. Acesta cuprinde: Biserica Martirilor – In Memoriam cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Fundația „In Memoriam”, Muzeul Dr. Dragoș Corlățeanu – primul director al fundatiei, Grupul Statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu” și Turnul Marii Uniri.

Proiectul a fost iubit de Arhiepiscopul Pimen care a dorit să fie construită o biserică în apropierea Palatului de Justiție – clădire în care între anii 1947-1956 a funcționat o închisoare unde au fost deținuți și torturați luptători anticomuniști.Image may contain: cloud, sky, tree and outdoor

Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

Comentarii Facebook


Știri recente