Icoana și racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost purtate duminică în procesiune pe străzile Sucevei, începând cu ora 15:00. Pelerinajul a fost organizat la cererea credincioşilor, „pentru a aduce liniște și mângâiere în această perioadă de grea încercare”, anunţă eparhia.
„Se cuvine să dăm din toată inima slavă lui Dumnezeu și să îi aducem mulțumire pentru că ne-a ajutat să împlinim această lucrare sfântă, o lucrare mult așteptată de către credincioși și solicitată de aceștia, anume aceea de a face încă o procesiune cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava prin orașul pe care el, de atât de mult timp, îl ocrotește, îl păzește și pentru care se roagă și mijlocește înaintea lui Dumnezeu. A fost o rugăciune pedestră, o deplasare în duh de rugăciune și ne rugăm lui Dumnezeu să primească această jertfă și să ne trimită de Sus mângâiere, vindecare și izbăvire”, a precizat Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Procesiunea a fost condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Alături de ierarh s-a aflat şi Ion Lungu, primarul orașului.
În deschiderea procesiunii, în Biserica „Sfântul Gheorghe”, lăcaș în care se află moaștele Sfântului Ioan, au fost rostite rugăciuni pentru încetarea bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Moaştele au fost purtate pe următorul traseu: Biserica „Sfânta Înviere”, Biserica Domnițelor, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, Biserica „Sfântul Andrei”, Mănăstirea Teodoreni, Biserica „Sfânta Treime”, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Gară, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolae”, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Catedrala „Nașterea Domnului”, Biserica „Sfânta Cruce”.
La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, la Spitalul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Mucenic Zenovie Doctorul” și la căminul de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfinţia Sa împreună cu soborul însoțitor au rostit rugăciuni pentru însănătoșirea celor aflați pe patul durerii, pentru cei cuprinși de boală și de neputințe trupești și sufletești, dar și pentru cei care se ostenesc în îngrijirea și alinarea acestora.
Apoi, racla cu moaștele ocrotitorului Sucevei a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a procesiunii.
„Din toată inima mulțumim autorităților, care au fost deschise și anul acesta, și anul trecut, și nădăjduim că și de acum înainte, având în vedere că această manifestare s-a desfășurat respectând toate cerințele care se impun în această perioadă mai deosebită. Această deschidere ne bucură și pe dumneavoastră vă onorează. Mulțumim domnului primar și tuturor factorilor de decizie implicați, arătând că Suceava are oameni vrednici, care știu că doar prin împreună lucrare reușim să izbăvim și să răzbim prin această perioadă mai dificilă. De asemenea, părinților de la Catedrală, părinților de la Centrul Eparhial, mulțumiri din toată inima, tuturor ostenitorilor și tuturor celor care s-au rugat împreună, fie pe străzile Sucevei, fie cei care au rămas acasă, și de oriunde.”
El a subliniat faptul că ajutorul Sfântului Ioan a fost simțit de credincioși și de cadrele medicale la fiecare procesiune organizată în ultimul an.
„Se cuvine să mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calnic care a binecuvântat dintru început să se împlinească acest eveniment; chiar mai mult, ne-a încurajat să continuăm această procesiune și în alte zone ale județului. Înaltpreasfinția Sa, încă de anul trecut, a răspuns imediat atunci când a primit solicitări, cerințe din partea oamenilor credincioși, din partea cadrelor medicale care au dorit și au simțit prezența Sfântului la unitățile medicale din municipiu și nu numai, pentru că au văzut în prezența Sfântului Ioan un sprijin pentru lucrarea deosebit de grea pe care cadrele medicale o desfășoară în această perioadă de pandemie.”
Moaştele Sfântului Ioan au fost purtate în pelerinaj pe străzile Sucevei şi anul trecut în luna noiembrie.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor