La prima liturghie după întronizare, Patriarhul Porfirie oferă smerenia vameșului ca model de sănătate spirituală

Patriarhul Porfirie a slujit duminică Sfânta Liturghie pentru prima dată după alegerea sa în fruntea Bisericii Serbiei. În omilia rostită la Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, el a spus că smerenia vameșului  este starea firească a omului. Numai după modelul lui putem funcționa sănătos: „Ce este creștinesc este și autentic uman”, a afirmat el.

„Ceea ce lumii îi pare măreț și puternic este slab în ochii lui Dumnezeu. Ceea ce lumea consideră înțelept, profund și inteligent este nebunie și zarvă în ochii Lui, clopot care sună a gol. Doar prin credință și smerenie Se dezvăluie Dumnezeu”, a explicat Preafericirea Sa.

„Ochiul lui Dumnezeu prețuiește în mod diferit omul, fiindcă se uită în inima lui. Este important să împlinim legea, să iertăm și să ne cerem iertare. Fără aceasta, nu numai că nu ne putem numi creștini, dar nu ne putem numi nici măcar oameni. Ceea ce este creștinesc este și autentic uman”, a adăugat el.

„Ar trebui să facem cum a făcut și vameșul și chiar mai mult decât atât, fiindcă numai așa vom funcționa sănătos.”

Patriarhul Porfirie a avertizat că, dacă nu câștigăm bucuria și pacea prin smerenie, vom fi locuiți de patimi:

„Ne umplem de mânie și isterie și orice faptă ne va părea dificilă – din cauza mândriei și slavei deșarte. Dacă nu renunțăm la această povară din inimă, vom ajunge în starea de demonizați. Pare un cuvânt greu, dar este adevărat. Cu cât de mândrim și ne slăvim mai mult în deșert, cu atât mai mult ne însingurăm și sărăcim.”

Preafericirea Sa i-a îndemnat pe credincioși să respecte măsurile de protecție sanitară din pandemie, să se protejeze pe ei înșiși și pe cei de lângă ei și să fie ascultători față de Biserică.

El le-a cerut credincioșilor să îl pomenească la rugăciune, spunând că încă îi mai tremură mâinile de emoție după șocul veștii că a fost ales patriarh. „Știu prea bine în ce lucrare m-a pus Dumnezeu cu dragostea și harul Său”, a spus el.

După Sfânta Liturghie, patriarhul a oficiat slujba de pomenire la mormântul Patriarhului Irineu, predecesorul său în scaunul patriarhal.

Patriarhul Porfirie are 59 de ani și este cel mai tânăr patriarh sârb de după 1937. Vorbește fluent neogreaca, engleza și germana. Este profesor de „Psihologie Pastorală” la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad. A fost ales patriarh joi, 18 februarie, și întronizat a doua zi.

Săptămâna trecută a fost felicitat de capii bisericilor autocefale și autonome: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Teodor al Alexandriei, Patriarhul Ioan al Antiohiei, Patriarhul Kirill al Moscovei, Patriarhul Daniel al României, Patriarhul Neofit al Bulgariei, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei, Mitropolitul Sava al Varșoviei, Mitropolitul Rastislav al Cehiei și Slovaciei, Mitropolitul Onufrie al Kievului, Mitropolitul Tikhon al Americii, Mitropolitul Ilarion al ROCOR, Arhiepiscopul Leon al Finlandei.

Foto credit: Patriarhia Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente