La Parlament a avut loc joi o conferință internațională privind referendumul pentru familie (VIDEO)

Conferința internațională „Referendumul pentru căsătorie. Perspective naționale și internaționale” a avut loc joi, 3 mai 2018, în Sala „Avram Iancu” de la Parlamentul României.

Evenimentul a fost organizat de „Coaliția pentru Familie” și Platforma „ÎMPREUNĂ”, în colaborare cu organizații internaționale care apără drepturile omului și familia: ADF International, La Manif Pour Tous, U Ime Obitelji (In the Name of the Family) şi European Dignity Watch.

Mihai Gheorghiu, Președintele Comitetului de inițiativă pentru organizarea referendumului de clarificare a noțiunii de căsătorie în Constituția României a evidențiat în deschiderea întrunirii două scopuri principale ale manifestării:

  1. „Să conștientizeze clasa politică românească, societatea și mass-media asupra stadiului în care ne aflăm la aproape trei ani de la începutul inițiativei, adică: în proceduri de amânare, în proceduri nesigure, în situația în care poporului român îi este refuzat un referendum asupra unei probleme foarte importante care are puterea evidenței și a firescului”.

  2. „De a semnaliza sprijinul internațional de care ne bucurăm: faptul că 40 europarlamentari au scris tuturor factorilor de decizie din țară să sprijine și să organizeze referendumul”.

Conferința Referendumul pentru Căsătorie în România: Perspective Naționale și Internaționale – Palatul Parlamentului

Conferința Referendumul pentru Căsătorie în România: Perspective Naționale și Internaționale – Palatul Parlamentului

Publicată de Prodocens Media pe 3 Mai 2018

În cadrul conferinței au luat cuvântul:

  • Sophia Kuby, Director EU Advocacy, ADF International, Bruxelles;
  • Željka Markic, Președinte al organizației U Ime Obitelji, membră a comitetului care a organizat un referendum similar câștigător în Croația;
  • Adina Portaru, Doctor în drept, Legal Counsel ADF International, Bruxelles;
  • Ludovine de La Rochere, lidera mișcării pro-familie din Franța La Manif Pour Tous; a organizat manifestații cu milioane de participanți pentru susținerea căsătoriei dintre un bărbat și o femeie;
  • Roxana Stanciu, Director Executiv la European Dignity Watch, organizație care monitorizează statutul libertăților cetățenești, al drepturilor familiei și al dreptului la viață în Uniunea Europeană;
  • Ana Corina Săcrieru, avocat, reprezentant ÎMPREUNĂ, purtător de cuvânt al Comitetului de Inițiativă Cetățenească.

Ce spun românii despre referendumul pentru familie

Un sondaj realizat luna trecută de Avangarde evidenţiază faptul că 77% din respondenți sunt de acord cu propunerea inițiativei cetățenești de modificare a articolului 48, alineatul 1 din Constituția României, referitor la familie.

La întrebarea privind participarea la un astfel de referendum, 55% au răspuns „cu siguranţă da”, iar 20% probabil da.

De asemenea, 67% dintre cei chestionaţi consideră că organizarea unui referendum privind modificarea Constituției cu privire la definirea familiei este o decizie bună.

Mai multe detalii despre sondaj, aici.

Ce presupune iniţiativa Coaliţiei pentru Familie

În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48, alineat 1, pentru a înlocui termenul „soți” cu exprimarea „bărbat și femeie”.

Conform art. 48, alineat 1, din Constituția României, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Pe site-ul oficial al Coaliţiei pentru familie se menţionează faptul că termenul „Soți” este vag și deschis interpretărilor și din acest motiv dorim revizuirea alineatului 1 al art. 48 astfel:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Foto credit: evz

Comentarii Facebook


Știri recente