La Muzeul Mitropoliei Clujului au început Zilele Porților Deschise

La Muzeul Mitropoliei Clujului se desfășoară, în perioada 4-11 Decembrie 2021, Zilele Porților Deschise.

Accesul în muzeu este gratuit pentru toți cei dornici să descopere pagini importante de istorie și spiritualitate românească.

Pe lângă icoanele și cărțile de patrimoniu, muzeul are o expoziție dedicată foștilor ierarhi Nicolae Ivan, Nicolae Colan, Teofil Herineanu, Bartolomeu Anania și Vasile Flueraș (Someșanul).

Cuprinzând portretele ierarhilor, obiecte care le-au aparținut (multe pentru prima dată prezentate publicului), distincții și cărți de autor, expoziția surprinde evoluția vieții bisericești în urbea transilvană pe parcursul ultimului secol.

Expoziția dedicată foștilor ierarhi. Foto: Muzeul Mitropoliei Clujului

În această perioadă, Muzeul Mitropoliei Clujului găzduiește și expoziția temporară „Monumentele Basarabiei Furate”, ilustrare a unor pagini dureroase din istoria zbuciumată a poporului român din teritoriile de peste Prut.

Cele 31 de panouri și mai multe machete prezintă o cronică a uriașul efort făcut de Asociația Monumentul din Chișinău pentru a recupera, reabilita și reconstrui monumente românești din Basarabia datând din perioada interbelică și distruse, furate sau pierdute în timpul ocupației sovietice.

Zilele Porților Deschise la Muzeul Mitropoliei Clujului marchează centenarul reînființării Eparhiei Clujului și 10 ani de existență a spațiului muzeal de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj.

Muzeul adăpostește și necropola arhiepiscopală și mitropolitană. Foto: Muzeul Mitropoliei Clujului

Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 10-18, inclusiv luni, 6 decembrie.

Foto credit: Muzeul Mitropoliei Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente