La Muzeul din Caransebeș are loc o conferinţă dedicată Marii Uniri

„Biserică şi Naţiune la românii din Banat şi Transilvania. Episcopii Miron Cristea şi Iuliu Hossu, şi Marea Unire”, este titlul Conferinței organizate zilele acestea de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

Evenimentul se desfășoară timp de două zile și a debutat marţi, 25 septembrie, în Aula „Musei Caransebesiensis” a muzeului, prin cuvântul directorului instituţiei Adrian Ardeţ.

Conferința a continuat cu mai multe comunicări în plen.

Preasfințitul Părinte Lucian a vorbit despre „Episcopul Elie Miron Cristea, între responsabilitatea administrativ-bisericească și vocația națională”.

Acad. Ioan Păun-Otiman, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române a susţinut referatul: „Mitropoliții Banatului ÎPS Vasile, ÎPS Nicolae, ÎPS Ioan – așa cum i-am cunoscut”, iar  prof. univ. Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a vorbit despre „Biserică și naționalitate la românii din Transilvania, în deceniile premergătoare Marii Uniri”.

„Aceste manifestări ne duc cu mintea, cu gândul și mai ales cu inima la înaintașii noștri care au făurit România Mare”, a declarat Preasfinţia Sa pentru Agenţia de ştiri Basilica şi a subliniat că „din păcate după 100 de ani de la Marea Unire nu trăim vremuri de unitate autentică în țara noastră”.

„Parcă suntem mai dezbinați, mai ales dezbinați din punct de vedere moral și spiritual”, a spus Părintele Episcop.

„De aceea suntem chemați să apărăm valorile și principiile moralei creștine și Biserica Ortodoxă, pentru că nu întâmplător Biserica neamului nostru a fost numită de marele Eminescu, «Maica poporului român»”, a precizat Părintele Episcop Lucian.

În cadrul evenimentului, după comunicările în plen, au fost lansate mai multe volume dedicate Marii Uniri.

La această manifestare au fost prezenţi o parte din cei mai buni specialişti în domeniul istoriei moderne şi contemporane din România, domnul Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, precum şi directorii tuturor instituţiilor de cultură din judeţ.

Cei prezenți la eveniment au avut prilejul să verniseze și expoziția „Biserică și Națiune la Românii din Banat și Transilvania. Episcopul Miron Cristea și Marea Unire”.

De asemenea, în exteriorul muzeului a fost dezvelită și o placă comemorativă care cuprinde numele participanților din Caransebeș şi din zonă, la înfăptuirea Marii Uniri.

A doua parte a conferinței s-a desfășurat la Crucea-monument închinată eroilor bănățeni de pe Muntele Mic și va continua și miercuri, 26 septembrie. Această manifestare culturală are scopul de a valorifica cercetările în domeniul unității naționale în anul Centenarului.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente