La începutul anului şcolar, IPS Ioan reaminteşte importanţa orei de Religie: Clasa devine biserică

„În cadrul instituțional al școlii, fiind prevăzută o oră de religie pe săptămână, se dă posibilitatea școlarilor de a cunoaște aspecte din realitatea creației și a mântuirii omului. Clasa devine pentru o oră biserică, devine casă a lui Dumnezeu, în care El coboară cu sfinții Săi. Hristos devine astfel Dascăl în școlile noastre românești”, a precizat Mitropolitul Ioan al Banatului în mesajul transmis la începutul anului şcolar.

Ierarhul i-a îndemnat pe clericii din Arhiepiscopia Timişoarei ca în duminica dinaintea începerii anului şcolar „să înalțe rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru profesori, elevi, părinți și toți ostenitorii din școli”, iar dacă sunt invitaţi la festivităţi, să respecte cu „strictețe îndrumările bisericești emise de către Sfântul Sinod și de către autorități”.

Potrivit edupedu.ro, anul şcolar 2021-2022 începe în data de 13 septembrie 2021 şi se încheie în data de 11 iunie 2022. Are 34 de săptămâni. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă.

Mesaj integral: 

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și în această toamnă părinții și elevii se pregătesc pentru începutul noului an școlar preuniversitar 2021-2022. Bucuria curată, atât a dascălilor, cât și a elevilor, de a se reîntâlni în cadrul unităților școlare va lumina acest început de toamnă.

În cadrul instituțional al școlii, fiind prevăzută o oră de religie pe săptămână, se dă posibilitatea școlarilor de a cunoaște aspecte din realitatea creației și a mânturii omului. Clasa devine pentru o oră biserică, devine casă a lui Dumnezeu, în care El coboară cu sfinții Săi. Hristos devine astfel Dascăl în școlile noastre românești.

Participarea preoților la fiecare deschidere a noului an școlar reprezintă, în fapt, o „sfințire a cărții”, iar nu numai o sfințire a timpului și a spațiului destinat cunoașterii în școală.

Urmând demersului filantropic din anii precedenți, considerăm necesară organizarea unei noi colecte și în anul acesta, în vederea achiziționării de rechizite necesare elevilor care provin din familiile cu situații materiale modeste ale parohiilor eparhiei noastre.

Îndemnăm totodată pe preacucernicii preoți din Arhiepiscopia Timișoarei ca, duminică 12 septembrie, la Sfânta Liturghie, să înalțe rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru profesori, elevi, părinți și toți ostenitorii din școli, potrivit rânduielilor bisericești.

De asemenea, în unitățile școlare, unde preoții sunt invitați să participe la ceremonia de deschidere a anului școlar, în dimineața zilei de 13 septembrie, vor respecta cu strictețe îndrumările bisericești emise de către Sfântul Sinod și de către autorități.

Cu prilejul începutului noului an școlar, rugăm pe milostivul Dumnezeu Să îi ocrotească pe toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii, să le dăruiască sănătate și să le lumineze mintea către toată învățătura cea bună, întru slava lui Dumnezeu și spre binecuvântarea familiei creștine, a școlii și a întregului neam românesc.

† IOAN,
Arhiepiscop și Mitropolit

Sursă foto: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…