Protopsaltul Panagiotis Neochoritis va fi prezent la Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași

Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, va fi invitatul special al celei de a XI-a ediții a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin care va avea loc la Iași în perioada 16-20 Iulie 2018.

Ediția de anul acesta va consta într-o serie cursuri care se vor desfășura pe o perioadă de cinci zile: cursuri practice și teoretice, interpretare, tehnică vocală, kanonaki și prezentări de paleografie muzicală.

Invitatul special de anul acesta va aborda modul de pregătire și construire din punct de vedere liturgic și muzical al unei slujbe.

Participanții vor lua parte la cursuri aplicate direct în strana bisericii alături de Protopsaltul Panagiotis, unde vor învăța cele mai importante aspecte ce țin de rânduiala slujbelor bisericești: tipic, cântări, gesturi etc.

Evenimentul se va încheia cu Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină în data de 20 iulie, care va fi susținut de Corul Mare al Participanților și de Corul Academic Byzantion la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cursurile Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin sunt organizate de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Asociația Culturală Byzantion și Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin

Cursurile de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin au fost fondate de maestrul Lykourgos Angelopoulos alături de arhim. Justin Pârvu.

După 10 ediții emblematice, Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași reprezintă, cel mai important eveniment din țară dedicat învățării Artei Psaltice, într-o abordare sacră.

Evenimentul s-a bucurat anual de participarea a peste 130 de cursanți din toate regiunile țării clerici, monahi, studenți, elevi, psalți, profesori, cercetători și interpreți de la universități și instituții de renume din Grecia și din România.

Foto credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente