La Iaşi se va desfăşura Congresul Facultăților și Departamentelor de Teologie din Patriarhia Română

Congresul Facultăților și Departamentelor de Teologie din Patriarhia Română va avea loc la Iaşi în perioada 19-21 octombrie.

Aflat la a 9-a ediţie, evenimentul va reuni decanii, directorii de departament și directorii școlilor doctorale de la Facultățile și Departamentele de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române.

Tema manifestării din acest an este „Învățământul teologic superior românesc în cei 30 de ani de libertate: evaluare, perspective”.

Congresul va începe joi, de la ora 09:30, cu o slujbă de Te Deum în Sala Eclesia din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași.

Lucrările congresului vor avea loc joi şi vineri în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași.

Începând cu orele 10:00, va urma o sesiune de mesaje prezentate de:

  • Prof. univ. dr. Ion Vicovan (Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași – Cuvânt de întâmpinare);
  • Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul (Episcop vicar patriarhal – care va reda mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel);
  • Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, delegatul Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei;
  • Prof. univ. dr. Tudorel Toader (Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași);
  • Prof. univ. dr. Tiberiu-Gabriel Dobrescu (Președinte Autoritatea Națională pentru Calificări – ANC);
  • Prof. univ. dr. Tiberiu-Gabriel Dobrescu, Președinte Autoritatea Națională pentru Calificări;
  • Prof. univ. dr. Nicolae Postăvaru, Vicepreședinte Autoritatea Națională pentru Calificări.

În a doua parte a zilei de joi vor fi susţinute două referate, urmate fiecare de o sesiune de dezbateri.

  • Parcursul tânărului teolog de la elev seminarist la licențiat în teologie, între limitările curriculumului național și expectativele mediului universitar, prezentat de Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Trei decenii de învățământ teologic universitar postdecembrist. Analize și perspective, susţinut de Pr. Prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Vineri se va desfăşura o ședință de lucru cu Directorii de Departament și Directorii Școlilor Doctorale din Patriarhia Română.

Foto credit: Doxologia

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente