La hramul Catedralei din Madrid, PS Timotei Prahoveanul i-a îndemnat pe români să nu-și uite menirea

„Cel mai frumos cuvânt pe care îl putem adresa noi fraților români aflați departe de țara lor este acela de a nu uita menirea lor de români și de creștini”, a spus Episcopul vicar Timotei Prahoveanul duminică, 21 noiembrie, la hramul Catedralei Ortodoxe Române din Madrid.

„Acesta este îndemnul unui român care a trăit jumătate din viața lui departe de țară, Sfântul Ioan Iacob. Într-o preafrumoasă poezie, în versuri de înaltă trăire îi îndemna pe frații români să nu uite de credința și de țara lor”, a precizat ierarhul.

Investiția bună

Vorbind la predică despre Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, PS Timotei Prahoveanul a spus că este important să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce avem și să fim atenți la modul în care investim darurile Sale.

În acest context, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a apreciat „investiția” românilor din Madrid: „o biserică românească nouă într-un loc oarecum străin românilor până în urmă cu puțini ani”.

„Cine a avut ideea construirii acestei biserici și cine a ajutat la ridicarea ei a făcut o foarte bună investiție care nu privește doar vremelnicia, ci mai ales veșnicia. Cine zidește o casă a lui Dumnezeu, va fi pomenit atâta vreme cât va fi biserica aceea”.

„Aduceți-vă aminte mereu de bunele investiții și de ceea ce trimitem noi dincolo, înainte de a ne preocupa, ca toți ceilalți, după cum este și firesc, și de lumea aceasta. Dar să nu uităm de investiția viitorului. Să nu uităm să cerem ocrotirea Maicii Domnului, a sfinților care ne vor ajuta să trecem prin încercări, prin momente de suferință, de singurătate, de îndepărtarea de cei dragi, de boală sau situații limită în care s-au aflat și se află mulți dintre frații noștri români”.

PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a participat la hramul Catedralei din Madrid răspunzând invitației Episcopului Timotei al Spaniei și Portugaliei.

La finalul slujbei, Episcopul Spaniei a mulțumit invitatului de la București, dar și-a exprimat regretul că nu a putut ajunge la eveniment și PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

„În Sfântul Sinod suntem patru Timotei. Noi tot nădăjduim să slujim odată Sfânta Liturghie împreună”, a spus Episcopul Spaniei și Portugaliei.

Construcția Catedralei Ortodoxe Române din Madrid a început în februarie 2012, iar prima Liturghie a fost oficiată în noiembrie 2017.

Numărul românilor din Spania a depășit, oficial, un milion la sfârșitul anului 2020, fiind cei mai numeroși rezidenți străini din această țară, din totalul de 5.800.468, potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.

Foto credit: Episcopia Spaniei și Portugaliei

Comentarii Facebook


Știri recente