La formarea pentru tinerii preoți din eparhia Sucevei și Rădăuților a fost abordată și problematica pro-viață

O serie de cursuri pentru tinerii preoți s-a încheiat vineri la Mănăstirea Putna. 23 de clerici au participat la evenimentul organizat de Centrul de Formare Continuă și Specializare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Dintre temele abordate nu a lipsit problematica pro-viață.

„Problematica pro vita este una cu care se vor întâlni din ce în ce mai des în viața de parohie”, a precizat, pentru Basilica.ro, Părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, care a avut o prezentare despre educația pro-viață în pastorație.

„Această invitație a evidențiat frumoasa colaborare între centrele eparhiale din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, lucru îmbucurător, care ne dă curaj în a dezvolta acțiuni comune. Pe de altă parte, s-a evidențiat actualitatea și necesitatea temelor misionare cu caracter pro vita”, a mai declarat clericul.

„Problema natalității, a familiei, care, la ora actuală este reconsiderată din temelii, implicarea Bisericii ca factor activ în societate, care poate aduce plus-valoare prin toate proiectele derulate în folosul vieții și al familiei sunt câteva din argumentele care justifică prezența discursului misionar pro vita la astfel de evenimente”, a adăugat Părintele Radu Brînză.

„Este foarte important ca lucrarea pro vita să fie abordată în cât mai multe centre eparhiale, pentru că aceasta arată o viziune comună și o coerență organizatorică, ce poate contribui determinant la rezolvarea multor probleme cu care se confruntă societatea noastră.”

Evenimentul s-a derulat timp de o săptămână și a fost structurat pe trei direcții importante: discursul teologic la nivel academic, componenta duhovnicească și componenta misionară, dinamică, în lucrarea Bisericii.

Între cei care le-au fost mentori tinerilor preoți s-au mai numărat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarhul mănăstirilor din eparhie, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava și pr. prof. lect. univ. dr. Paul Cezar Hârlăoanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, Părintele Adrian Iftimiu, profesor emerit al Seminarului Teologic „Sf. Ier. Dosoftei” din Suceava, Daniela Ceredeev, inspector școlar de Religie pentru județul Suceava, Părintele Filaret Ruscan și Cristi Gabriel Hurjui, consilieri eparhiali.

Părintele Radu Brînză de la Pro Vita Iași și-a exprimat aprecierea pentru modul exemplar de organizare a sesiunii de formare: „O echipă tânără, dar foarte determinată în a pune totul la dispoziția participanților, în vederea unei pregătiri temeinice, care le va fi de folos în pastorație”.


Centrul de Formare Continuă și Specializare face parte din Sectorul Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și este condus de Arhid. Marius-Gabriel Filip. Proiectele educaționale ale centrului se adresează preoților recent hirotoniți din cuprinsul eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente