La Dundee, mirenii au făcut ce face preotul. Primul atelier de practică liturgică organizat în Scoția

Pentru a înțelege mai bine viața practică a Bisericii, câțiva credincioși români din Scoția au fost încurajați să participe sâmbătă, 28 august, la un atelier de practică liturgică organizat pentru foști și actuali studenți teologi la Biserica din Dundee.

Participanții s-au pus în pielea preotului și au exersat, atât cât le permit canoanele bisericești, gesturi liturgice de la Proscomidie, Botez și Cununie.

La atelierul de practică liturgică au participat oameni apropiați bisericii noastre, români stabiliți în Aberdeen și în Glasgow, actuali și foști studenți teologi, a precizat Preotul Paroh Andrei Dosoftei, organizatorul atelierului.

Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

„Este prima dată când am făcut așa ceva în Parohia Aberdeen (…) Participanții au cădit – doar partea din față a altarului, fiecare a avut propria prescură și a scos miride – fără a rosti însă rugăciunile aferente. Cea mai cuprinzătoare parte a fost Botezul. Enoriașii au folosit o păpușă ca material didactic pentru a exersa afundarea copilului fără a exista pericolul de înec”.

Tot în cadrul atelierului, cursanții au rostit un otpust și le-au fost prezentate veșmintele preoțești, originea și semnificația lor. La final au primit diplome din partea preotului.

„Atelierul de Practică Liturgică a fost cu mult mai mult decât mă așteptam!”, a mărturisit dl. Gabriel Marcaș, unul dintre participanți.

„Cu toate că tot ce s-a făcut am văzut anterior în biserică, practicarea și explicarea semnificațiilor ritualurilor incluse în program m-au ajutat foarte mult să înțeleg mai adânc momentele respective. Sper ca această activitate să nu se oprească aici și în același timp recomand tuturor celor interesați să înțeleagă ritualurile slujbelor să întrebe de preoții lor parohi pentru organizarea a astfel de ateliere”, a mai spus Gabriel.

Parohul românilor din Aberdeen, Dundee, Inverness şi zonele limitrofe și-a exprimat dorința ca pe viitor să organizeze și alte ateliere pe teme practice din aria tipiconală a slujbelor sau chiar de muzică bisericească.

Activitatea a vizat în primul rând teologii, dar și mirenii apropiați de biserică. Scopul a fost acela de a face cunoscută frumusețea actului liturgic și simbolismul profund al acestuia.

Vezi și:

Foto credit: Parohia Ortodoxă Română Aberdeen

Comentarii Facebook


Știri recente