La Craiova va avea loc o procesiune cu moaştele Sfintei Tatiana diaconiţa

Craiovenii se vor ruga împreună cu Mitropolitul Olteniei în catedrala din municipiu cu prilejul sărbătorii sfintei Tatiana diaconiţa, 12 ianuarie. Joi seara va avea loc o procesiune cu moaştele sfintei în jurul Catedralei Mitropolitane, iar în ziua sărbătorii IPS Irineu va oficia Sfânta Liturghie.

Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de către boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. Apoi au fost mutate de Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, în 25 octombrie 1949, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare credincioşilor, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Momentele liturgice dedicate prăznuirii sfintei muceniţe vor începe joi, 11 ianuarie, la orele serii, când sfintele sale moaşte vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia, care va începe la ora 17.00.

Vineri, 12 ianuarie, în zi de prăznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.


Sfânta Muceniţă Tatiana (†230) era din vechea Romă şi a trăit în timpul împăratului Alexandru Sever (222-235). S-a născut din părinţi credincioşi, iar tatăl ei era consul. Pornindu-se prigoană împotriva creştinilor, Sf. Tatiana a fost prinsă şi dusă în templul zeului Apolo, dar s-a rugat lui Dumnezeu şi idolul a căzut la pământ, sfărâmându-se. Atunci, din porunca mai-marilor cetăţii, a fost supusă unor chinuri cumplite: bătăi, scoaterea ochilor, scrijelirea pe trup cu bricele, aruncarea la fiare, aruncarea în foc ş.a. Pe toate le-a îndurat cu putere de Sus, propovăduind neîncetat pe Hristos, încât mulţi necredincioşi veneau la adevărata credinţă. Atunci, au poruncit să i se taie capul, la fel şi tatălui ei.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente