În deschiderea colocviilor de la Mănăstirea Nicula, Mitropolitul Andrei al Clujului a oficiat vineri un parastas în cimitirul așezământului monahal pentru poetul Ioan Alexandru, dar și pentru ceilalți scriitorii înmormântați acolo.
Mitropolitul Clujului a spus după slujba parastasului că „poetul Ioan Alexandru care își doarme somnul de veci în acest cimitir nu este singur, sunt aici mai mulți scriitori, dar din punct de vedere sentimental, de el suntem cel mai legați pentru că a fost om de cultură, dar a fost și un om credincios”.
Lucrul acesta ne face să îl iubim în mod deosebit, a evidențiat ierarhul.
La finalul cuvântului, Înaltpreasfinția sa a precizat că „simpozionul de anul acesta va sublinia încă o dată multele virtuți pe care le-a avut Ioan Alexandru”.
Inițiatorul și coordonatorul colocviilor de la Nicula, părintele Ioan Morar, a declarat pentru Trinitas TV că anul acesta „sunt dezbătute operele câtorva personalități care au legătură cu Mănăstirea Nicula, iar trei dintre ei sunt înmormântați în cimitirul Mănăstirii.
„Sperăm să ducem mai departe Colocviile acestea și să fie din ce în ce mai consistente și să găsească o rază de răspândire cât mai mare” a încheiat părintele Ioan Morar.
Sâmbătă, 22 septembrie 2018, a avut loc susținerea în plen a lucrărilor Colocviilor, manifestare care a întrunit numeroși oameni de cultură și spiritualitate din întreaga țară, printre care: prof. Virgil Nistru Țigănuș, prof. Florin Bengean, scriitorul Valentin Marica, jurnalistul Ion Onuc Nemeș, pr. conf. Jan Nicolae, pr. Maxim Morariu, pr. Emanuel Cășvean, pr. Cătălin Varga, pr. Grigore-Toma Someșan, pr. Fabian Seiche și alții.
Colocviile de la Nicula au ajuns la cea de a IX-a ediție, fiind organizate de Despărțământul Ioan Alexandru Gherla împreună cu mănăstirea Nicula.
Foto credit: gherlainfo.ro