La Blouse Roumaine dedică prima ediție oficială a Zilei Iei unei doamne a Gorjului: Artehia Tătărescu

Comunitatea La Blouse Roumaine dedică a zecea ediție a Zilei Iei – și prima oficializată prin lege – unei doamne a Gorjului: Artehia Tătărescu. Aceasta a finanțat arta populară românească și a promovat-o în afara țării.

Soția prim-ministrului Gheorghe Tătărescu era o mare iubitoare a tradițiilor și culturii gorjenești, contribuind la organizarea producției artizanale în satele Gorjului.

Sub conducerea Arethiei Tătărescu, Liga Femeilor Gorjene a înființat centre sătești de lucru pentru femei, școli de gospodărie și precum și ateliere de țesut pentru tinerele din Tismana și Târgu –Jiu.

Creațiile acestor femeilor din sate, costumele și covoarele tradiționale, au fost apreciate la expozițiile universale de la Paris (1937), New York (1939) și Milano (Trienala din 1940).

Arethia Tătărescu la o serbare sau nuntă din Gorj. Sursa foto: Facebook / La Blouse Roumaine

Arethia Tătărescu a fost și o patroană a artei moderne inspirate din tezaurul culturii populare românești. Ea a fost cea care i-a solicitat sculptorului Constantin Brâncuşi să realizeze la Târgu Jiu un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial și a finanțat Coloana fără de sfârșit, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.

Tot ea a contribuit la restaurarea casei memoriale a lui Tudor Vladimirescu din Vladimir și la transformarea casei Ecaterinei Teodoroiu în casă memorială.

Arethia Tătărescu a avut o contribuţie decisivă și la finalizarea lucrărilor la Biserica „Sfinţii Apostoli“, târnosită la 7 noiembrie 1937 în prezenţa Patriarhului Miron Cristea şi a Prim-ministrului Gheorghe Tătărescu, invitat de onoare fiind sculptorul Constantin Brâncuşi.

Biserica încununează simbolic Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ creat de Brâncuși, cele trei opere monumentale finanțate de soția premierului fiind orientate spre acest altar.

Constantin Brâncuși, Arethia Tătărescu (centru sus) și doamnele din Liga Femeilor Gorjene. Sursa foto: Wikimedia Commons

În memoria acestei doamne, comunitatea La Blouse Roumaine anunță că celebrează a zecea ediție a Zilei Universale a Iei la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, județul Gorj, împreună cu Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și cu Biblioteca Județeană „Christian Tell” – Gorj.

După zece ani de marcare neoficială a Zilei Universale a Iei, eforturile și pasiunea comunității La Blouse Roumaine au  fost încununate marți prin promulgarea, de către Președintele Klaus Iohannis, legii prin care se instituie Ziua Iei.

Inițiativa legislativă a fost depusă în contextul în care la UNESCO se află în analiză un dosar comun depus de România și Republica Moldova prin care se cere recunoașterea  și înscrierea cămășii cu altiță ca element definitoriu românesc și parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Evaluarea va avea loc la finele acestui an.

Foto credit: Facebook / La Blouse Roumaine

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente