La Biblioteca Sfântului Sinod va fi prezentată Expoziţia „Lumina care luminează în întuneric”

Expoziţia „Lumina care luminează în întuneric” va fi prezentată luni la Biblioteca Sfântului Sinod, situată în incinta Mănăstirii Antim din Capitală.

Expoziția cuprinde cărți cu ferecături brâncovenești și postbrâncovenești, care pot fi vizitate timp de o săptămână în holul central al instituţiei.

Deschiderea evenimentului are loc în 27 septembrie 2021, ziua de pomenire a ctitorului mănăstirii, Sfântul Antim Ivireanul, cu începere de la ora 18:00.

Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a explicat pentru Basilica.ro motto-ul şi titlul expoziţiei.

„Expoziţia poartă motto-ul Lumina care luminează în întuneric, care se referă la cele câteva zeci de piese expuse datând din secolele 17-20, majoritatea fiind evanghelii îmbrăcate artistic în metal, fildeş, catifea. Aceste opere de artă pot fi admirate de către doritori timp de o săptămână”.

„Titlul, Expoziție de cărți cu ferecături brâncovenești și postbrâncovenești, sugerează faptul că deşi ferecătura de carte ascunde cuvântul divin cuprins în paginile cărţilor, aceasta nu se întâmplă pentru a-l fereca, pentru a-l opri, ci pentru a-l proteja. De fapt, ferecătura are şi ea o iconografie care sintetizează mesajul Evangheliei lui Iisus Hristos prin cele două icoane prezente pe avers şi pe revers, Răstignirea şi Învierea Domnului Iisus Hristos”.

„De această dată, cartea nu este privită în cadrul expoziţiei doar prin prisma mesajului ei sfânt, ci şi ca un obiect de artă şi, nu în ultimul rând, ca obiect de cult, mai ales că nu au existat deloc, cel puţin în ultimele decenii, expoziţii care să privească cartea din aceste unghiuri”, a precizat Arhim. Policarp Chiţulescu.

Expoziţia este organizată în contextul serbării Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente