La Bacău, Vaslui şi Botoşani s-a spus „Da!“ vieţii

Fiecare viaţă este un dar! Acest slogan a fost valabil şi în Vaslui, Bacău şi Botoşani, unde, la sfârşitul săptămânii, copii, tineri şi mai puţini tineri s-au alăturat Marşului pentru viaţă 2015.

În Bacău, peste o mie de oameni au luat parte la Marşul pentru viaţă organizat pe traseul Piaţa Tricolor – strada 9 Mai – strada Mărăşeşti – Catedrala ortodoxă „Învierea Domnului“ – strada Mihai Viteazu – Catedrala Romano-Catolică – Piaţa Tricolorului, informează „Ziarul Lumina”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim, participanţii, mulţi dintre ei tineri şi membri ai Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, au spus „Nu!“ avortului şi „Da!“ vieţii. Între cele înscrise pe pancarte se puteau citi mesaje precum: „Fii alături de noi, dacă şi tu crezi în valoarea vieţii“, „Spune NU avorturilor“, „Mamă, îţi mulţumesc pentru că mi-ai dat viaţă“, „Avortul nu este niciodată o soluţie, este o eroare“.

La Vaslui, preoţi şi credincioşi s-au întâlnit în Centrul Civic, unde au întâmpinat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Floreşti. În acest context, a luat cuvântul părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui, pentru a prezenta credincioşilor vasluieni importanţa evenimentului la care au fost pentru prima dată părtaşi.

La Vaslui se va înfiinţa un departament Pro Vita

Apoi, marşul a continuat pe traseul strada Ştefan cel Mare – strada Traian – strada Nicolae Iorga – Centrul Civic, purtând în procesiune icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Floreşti, icoana Sfântului Stelian, precum şi numeroase pancarte şi bannere cu mesaje care promovau sfinţenia vieţii şi bucuria aducerii pe lume a unui copil. În dreptul bisericilor de pe traseu, precum şi la intersecţii au fost rostite părţi din acatistul Bunei Vestiri, dar şi alte cântări religioase adresate Maicii Domnului.

Punctul final al Marşului pentru viaţă a fost tot Centrul Civic, la statuia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Aici, după rostirea ultimei părţi a acatistului Bunei Vestiri, a luat cuvântul părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural şi social-misionar al Episcopiei Huşilor. Acesta a făcut cunoscută celor prezenţi hotărârea Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, de a înfiinţa în cadrul Centrului eparhial un departament Pro Vita, pentru apărarea şi promovarea vieţii, încă din momentul concepţiei.

„Cinste vouă, mamelor!“

Tot pentru prima dată s-au întâlnit şi botoşănenii în Marşul pentru viaţă. La eveniment au participat peste o mie de persoane. Marşul a pornit de la Biserica „Buna Vestire“, de unde copiii au fost organizaţi pe grupuri, primind baloane si morişti cu însemnele Pro Vita, iar credincioşii – pancarte. Traseul a fost gândit astfel încât de la lăcaşul închinat Bunei Vestiri să se ajungă la maternitate, la fel cum pruncul, odată conceput, petrece în pântecele mamei o perioadă şi apoi se naşte. Un moment foarte emoţionant a fost, astfel, în dreptul maternităţii, unde participanţii s-au oprit şi au strigat „Cinste vouă, mamelor!“ şi „Doamne, binecuvântează mamele care nasc copii!“.

Marşul s-a încheiat la Biserica „Sfânta Treime“, pentru a simboliza binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor care au participat. Aici, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români au realizat o inimă din lumânări aprinse, având inserat mesajul principal al acţiunii „DA pentru viaţă!“.

Viaţa nu trebuie curmată înainte de vreme

Per total, întâlnirile dintre oameni au fost unele ale bucuriei, ale solidarităţii şi ale conştientizării importanţei vieţii. „Acest Marş pentru viaţă este strigătul unei naţiuni creştine, care doreşte ca viaţa să învingă, care cheamă apărători pentru viaţă. Mai întâi, părinţii să fie apărătorii vieţii, apoi copiii înşişi să îşi apere propria viaţă, şi toţi cei responsabili pentru evoluţia vieţii, pentru calitatea vieţii omului să înţeleagă mesajul acesta, că au responsabilitate sfântă în faţa lui Dumnezeu să slujească viaţa persoanei, viaţa omului, de la concepţie până la sfârşitul natural al fiecăruia dintre noi“, a atras atenţia preotul Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.

Anul acesta, Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat simultan în 60 de oraşe din România şi din Republica Moldova, pe data de 21 martie. Tema ediţiei a fost „Fiecare viaţă este un dar“ şi şi-a propus să evidenţieze faptul că fiecare viaţă umană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea nu are decât de beneficiat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi, în particular, dacă sprijină mama să dea naştere, atunci când se află într-o situaţie dificilă. De altfel, ziua de 21 martie a fost aleasă că dată a marşului deoarece este Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, iar la nivelul Uniunii Europene, dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Down, circa 96% sunt avortaţi.

Comentarii Facebook


Știri recente