La Atena are loc în perioada 11-14 octombrie o conferință științifică internațională, desfăşurată cu ocazia împlinii a o sută de ani de la înființarea, respectiv, apariția primului număr al Revistei ştiinţifice greceşti „Theologhia”.
Evenimentul este organizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei.
Tema centrală a lucrărilor conferinţei este „Teologia ortodoxă pe drumul către realitatea imaterială a modernității târzii”. Tema face referire la schimbările aduse de progresul tehnologiei și inteligenței artificiale în viața de zi cu zi, dar și în viața socială, politică și culturală.
Evenimentul a fost deschis miercuri de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Catedrala Mitropolitană din Atena, în prezenţa a peste 500 de persoane.
A urmat alocuţiunea preşedintelui Greciei, după care Arhiepiscopul Ieronim al Atenei s-a adresat celor prezenţi şi a vorbit despre importanţa evenimentului.
Arhiepiscopul Ieronim a subliniat în cuvântul său că „Teologia este indisolubil legată de cult”.
Sesiunile din 12-14 octombrie au loc la Sala de concerte Megaron din Atena.
La manifestări participă conducători şi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe, preşedintele şi prim-ministrul Greciei, personalităţi, ierarhi greci şi alţi invitaţi din Grecia şi străinătate.
Biserica Ortodoxă Română este reprezentată la eveniment de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, precum şi de Părintele Gheorghe Holbea, Conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Revista științifică „Theologhia” a fost publicată în mod continuu din 1923, cu grija şi binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, ajungând deja la un secol de prezență în spaţiul teologic. Publicaţia reprezintă un patrimoniu valoros pentru cercetarea teologică la nivel internațional, precum și o mărturie istorică pentru teologia ortodoxă greacă.
Foto credit: Eurokinissi / Kostas Tzoymas
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica