La Arad a început o serie de conferințe dedicate Centenarului Patriarhiei Române și Sf. Pr. Mc. Ilarion Felea, ocrotitorul Facultății de Teologie din oraș. Prima a avut loc în Duminica Ortodoxiei, când Pr. Prof. Cristinel Ioja, decanul instituției de învățământ teologic, a vorbit despre viața și mărturisirea sfântului.
Evenimentul, desfășurat în prezența Arhiepiscopului Timotei al Aradului și moderat de Pr. Flavius Petcuț, Protopop de Arad, a debutat cu intonarea troparului dedicat mărturisitorului și un recital de cântări bisericești susținut de Corul de copii de la Catedrala Veche din Arad, dirijați de Pr. Gabriel Streulea.
Părintele Profesor Cristinel Ioja a trecut în revistă momente importante din istoria eparhiei, între acestea cel mai recent fiind canonizarea Sf. Pr. Mc. Ilarion Felea.
Repere din viața, mărturisirea și opera sfântului
Decanul facultății de teologie arădene a menționat patru repere din viața sfântului: cinstirea părinților, statornicia în făgăduințe – între care cea mai importantă a fost cea făcută la hirotonie, iubirea de a sluji Sfântului Altar și iubirea de a sluji semenilor.
În continuare, părintele decan a identificat patru piloni ai mărturisirii sfântului: Iisus Hristos – Dumnezeu adevărat și Om adevărat; credința în om ca făptură a lui Dumnezeu restaurată în Hristos; făgăduința de a sluji Biserica și de a da o mărturie creștină autentică; și făgăduința de a sluji țara, care pentru el se identifica „cu Basarabia, cu Brâncovenii, Basarabii, cu mitropoliții și episcopii care au forjat limba română la streașina mănăstirilor”.

În a treia parte a prelegerii, părintele decan a trasat patru direcții ale mărturisirii Sfântului Preot Mucenic Ilarion Felea.
Acestea se bazează, conform Părintelui Cristinel Ioja, pe patru dintre lucrările reprezentative ale mărturisitorului: Duhul Adevărului (1942), carte de predici premiată de Academia Română; Religia culturii (1944), în care aduce mărturia culturii creștine împotriva culturii secularizante; Religia iubirii (1946), în care arată superioritatea creștinismului față de celelalte religii, și Spre Tabor, scrisă în comunism și care este o mărturie a felului în care și-a purtat crucea suferințelor.
Lansare de carte
Conferința a fost urmată de lansarea cărții „Preotul Ilarion Felea în conștiința contemporanilor. Mărturii ale celor care l-au cunoscut” de Pr. Prof. Cristinel Ioja.
Lucrarea conține ultimele mărturii ale celor care l-au cunoscut în mod direct pe sfântul preot martir. Părintele Protopop Flavius Petcuț a prezentat cartea și a afirmat că decizia de canonizare reprezintă un dar al Sfântului Sinod făcut eparhiei Aradului.
Citând-o pe Bianca Felea-Darian, nepoata sfântului, părintele protopop l-a numit pe acesta „neînfricat cavaler al Duhului Adevărului” și a sugerat că vizitarea locurilor unde el a trăit și a slujit poate fi asimilată cu un pelerinaj la locurile sfinte.
Arhiepiscopul Aradului, recunoscător pentru mijlocirea noului sfânt
Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a apreciat că întrunirea a fost un adevărat și binemeritat panegiric al slujirii jertfelnice a Sfântului Preot Mărturisitor Ilarion Felea, sfinții mărturisitori reprezentând o categorie aparte de sfinți ai Bisericii.
Înaltpreasfinția Sa a amintit despre canonizările făcute de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române începând cu a doua jumătate a secolului trecut și a integrat canonizarea celor 16 sfinți din Anul Centenar al Patriarhiei Române în cadrul acestui proces.
Părintele Arhiepiscop a subliniat că atât cetatea Aradului, cât și întregul județ se vor bucura de mijlocirea către Dumnezeu a Sfântului Preot Mărturisitor Ilarion Felea.
Seria de conferințe dedicate sfântului continuă la Arad în Postul Mare. Duminică, 16 martie, de la ora 17:00, Catedrala Veche din Arad va găzdui conferința „Lucrarea pastoral-misionară a Părintelui Ilarion Felea”, susținută de Părintele Profesor Ioan Tulcan.
Foto credit: Arhiepiscopia Aradului