La Arad, Festivalul Românilor de Pretutindeni a început cu Sfânta Liturghie

A zecea ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni a început duminică în Parohia Arad-Grădiște 1 cu oficierea Sfintei Liturghii.

În Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” au slujit Arhiepiscopul Timotei al Aradului împreună cu Arhiepiscopul Mihail de Praga și al Ținuturilor Cehe și Episcopii Veniamin al Basarabiei de Sud și Siluan al Ungariei.

Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de Preasfințitul Părinte Veniamin.

Episcopul Basarabiei de Sud a spus că noi toți suntem lucrătorii prezentați în textul evanghelic duminical (Matei 21:33-44) „cărora Dumnezeu le-a încredințat via, adică lumea aceasta, până la cea de-a doua Sa venire”.

Ierarhul a subliniat că „acest lucru ar trebui să ne sporească eficiența și responsabilitatea” și „să încercăm să nu urmăm în viață exemplul lucrătorilor răi”.

Datoria noastră de creștini este să recunoaștem că Dumnezeu este Stăpân al viei – vieții noastre – și Lui să-I arătăm recunoștința și iubirea noastră în toată această viață, a adăugat Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Mihail de Praga și al Ținuturilor Cehe i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei „Ordinul Sfântul Rastislav”, în gradul al doilea, o icoană cu Sfinții Chiril și Metodie și o cruce de binecuvântare, iar părintelui Octavian Blaj, organizatorul evenimentului, Medalia comemorativă a Sfinților Chiril și Metodie.

Evenimentul cultural dedicat românilor de pretutindeni s-a desfășurat de la ora 16:00 în curtea bisericii arădene.

Festivalul Românilor de Pretutindeni

În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni au participat români din Voievodina și Timoc-Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul-Basarabia, Cernăuți și Herța-Ucraina, dar și din Ungaria, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Ierarhii prezenți și autoritățile locale au deschis evenimentul din 26 august 2018, urându-le bun-venit românilor veniți de peste granițele țării.

În continuare, pe scenă au urcat români nativi din vecinătatea granițelor României, care au prezentat într-un program artistic tradițiile și obiceiurile păstrate și transmise din generație în generație.

Moderatorul serii a fost actrița Angela Petrean Varjasi.

Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, au venit în fața arădenilor invitații speciali: artista Stela Botez din Rep. Moldova și Nicolae Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…