La Arad a avut loc un simpozion dedicat Anului comemorativ 2017

Simpozionul naţional sub genericul „Credinţă şi mărturisire. Modele de teologi în Ortodoxia românească din a doua jumătate a secolului XX” a avut loc luni la Facultatea de Teologie „Ilarion V Felea” din Arad, informează site-ul oficial al Eparhiei. Evenimentul academic a fost dedicat Patriarhului Justinian Marina şi apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului, cu precădere cei din Eparhia Aradului.

Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului şi cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, înscriindu-se în tematica anului comemorativ din Patriarhia Română.

Deschiderea festivă a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Teologie. Au susţinut cuvântări:

  • IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului,
  • PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului,
  • Prof. Ramona Lile, Rectorul Universităţii Aurel Vlaicu,
  • Pr. Prof. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

În continuare a avut loc lansarea cărţii Clerici şi teologi din Eparhia Aradului în închisorile comuniste (1945-1964), semnată de istoricul și cercetătorul ştiinţific Adrian Nicolae Petcu.

Prezentarea volumului a fost făcută de Pr. Prof. Cristinel Ioja. Preacucernicia sa a subliniat faptul că recenta apariție este ca o lumină pe vârf de munte, o lumină scoasă de sub obrocul istoriei, o carte eveniment pentru Eparhia Aradului şi o carte document pentru Ortodoxia românească.

Totodată, cartea este şi un act terapeutic la adresa conştiinţei Bisericii Ortodoxe Române. Cartea vorbește despre studenţii Academiei Teologice din Arad, despre profesorii acestei instituţii în frunte cu părintele Ilarion V. Felea, despre curajul episcopului Andrei Magieru, despre disponibilitatea spre jertfă a monahilor şi preoţilor din Eparhia Aradului pentru mărturisirea lui Hristos, a precizat decanul Facultăţii de Teologie din Arad.

În după-masa aceleiași zile au avut loc două sesiuni de comunicări legate de tema generală a simpozionului.

La această manifestare culturală și comemorativă au participat studenți teologi, elevi seminariști, membrii ASCOR Arad, precum și publicul interesat.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente