La Apateu a fost sărbătorită Ziua Naționalității Române

La Apateu, Ungaria, au fost organizate duminică mai multe manifestări culturale şi religioase dedicate identității naționale. Reunite sub genericul „Ziua Naționalității Române”, evenimentele au coincis cu Duminica migranților români și cu Ziua de prăznuire a Sfinților Mucenici Brâncoveni.

Manifestările au început cu Sfânta Liturghie oficiată în biserica din Apateu de Episcopul Siluan al Ungariei.

În predică, ierarhul a vorbit despre semnificațiile multiple și actuale ale Duminicii. El a remarcat importanța rugăciunii și a postului în viața omului, „care atrag harul lui Dumnezeu, întăresc legătură personală cu Mântuitorul Iisus Hristos, alungă demonii și vindecă pe tânărul lunatic și orice fel de boli”.

Referitor la Sfinții Martiri Brâncoveni, Preasfinţia Sa a spus că „fac cinste Neamului Românesc și credinței ortodoxe, pe care au mărturisit-o cu prețul vieții, devenind pilde pentru orice creștin”.

La finalul slujbei, Părintele Episcop a dat citire mesajului Patriarhului României prilejuit de Duminica Românilor Migranţi.

Răspunsurile la strană au fost oferite de cântăreții parohiei, iar la slujbă au participat credincioși din localitate, dar și oficialități locale și conducători ai comunității românești din Ungaria, precum.

După slujbă, în parcul special amenajat în grădina parohiei, a fost organizat program cultural, care a cuprins dansuri și cântece populare românești.

„A fost o zi specială, dedicată sufletului, identității spirituale și naționale, portului și cântecului popular românesc și oferită tuturor participanților într-un cadru adecvat și foarte potrivit, care găzduiește, de asemenea, un altar de vară, o poartă de lemn în stil maramureșean, un lac, mai multe specii de pomi și un spațiu verde foarte frumos. Manifestarea a fost organizată pentru prima dată la Apateu și se dorește să devină o tradiție”, a precizat Părintele Episcop Siluan.

La Apateu există o biserică de zid închinată Sfântului Ierarh Nicolae. A fost construită între anii 1799-1807.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente