„Jurnalul Fericirii”, opera părintelui Nicolae Steinhardt, urmează a fi publicat integral în limba engleză de editura Seminarului „Sfântul Vladimir” din New York. Momentan volumul este disponibil doar la precomandă.
„Asupra apropierii de Hristos, proba care nu înșală, criteriul definitiv este buna dispoziție. Numai starea de fericire dovedește că ești al Domnului. Virtuosul îmbufnat nu e prietenul Mântuitorului, ci jinduitorul după diavol. Ascetul arțăgos nu e autentic”, afirmă Nicolae Steinhardt în volumul său.
În prefața volumului, Olivier Clément subliniază apropierea și modestia cu care Nicolae Steinhardt se adresează cititorilor.
„Etosul pe care Steinhardt îl recomandă creștinilor este cel al unui aristocrat, fără rigiditate și distanțare, un stil modelat de bunătate, calm, bune maniere, respect pentru demnitatea celorlalți și, astfel, pentru propria demnitate”, afirmă Olivier Clément.
Părintele Nicolae Steinhardt
Nicu-Aurelian Steinhardt s-a născut la 29 iulie 1912, în familia inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.
La 31 decembrie 1959, a fost convocat de Securitate ca martor al acuzării lui Constantin Noica. A refuzat și a fost condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.
După mai multe experiențe mistice trăite alături de mărturisitorii creștini încarcerați la Jilava, a hotărât să se convertească la ortodoxie, fiind botezat la 15 martie 1960 de ieromonahul Mina Dobzeu.
În august 1964, a fost eliberat după 5 ani de pușcărie și a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980).
De-a lungul timpului, a publicat numeroase cărți de spiritualitate creștină, însă volumul „Jurnalul Fericirii” poate fi considerat emblematic pentru personalitatea lui Nicolae Steinhardt.
Cartea a fost tradusă în italiană, germană, spaniolă, portugheză, greacă, maghiară, ebraică, franceză și germană.
Citește și:
Despre atitudinea creștinului față de boală și sănătate în Jurnalul Fericirii de N. Steinhardt
Foto credit: Arhivă Basilica.ro