Jurnal de misionar în Uganda: O nouă călătorie împreună cu Hristos, unii cu alții și unii pentru alții

Nici nu a început bine noul an că Uganda a devenit iar „pământ românesc”. Irina Enea împreună cu alţi şase voluntari de la Biserica studenţilor din Haşdeu – Cluj s-au reîntors pe continent african pentru a aduce bucurie şi zâmbete pe chipuri de copii.

De data aceasta şederea lor se întinde pe parcursul a două luni în perioada 8 ianuarie – 6 martie.

„O noua călătorie împreună cu Hristos, unii cu alții și unii pentru alții! Vă invit în drumul și experiența noastră! Cu tot dragul vom împărtăși frânturi din întâmplări și din suflet”, a transmis Irina Enea.

În prima perioadă activităţile se vor desfăşura la orfelinatul din satul Monde, aflat la doua ore depărtare de capitala Kampala.

Reîntâlnirea cu cei din orfelinat a fost emoţionantă, iar schimbările în bine s-au făcut remarcate.

„Au trecut doar 10 luni și deja sunt foarte multe modificări. Acum sunt 71 de copii minunați ?. Au finalizat de construit clădirea pentru maici și vizitatori. Copiii s-au mutat din cele 2 camere. Fetițele au 5 camere, iar băieții 1 dormitor mare. Dorm în paturi”.

Orfelinatul funcţionează în incinta unei mănăstiri ortodoxe care aparţine de Patriarhia Alexandriei.

„Sunt doar 2 maici cu 71 de copii și câțiva angajați”, a transmis Irina care a explicat că lipsa personalului numeros compensează cu dăruirea totală a celor care au grijă de cei mici.

Un exemplu în acest este maica stareţă. „Maica Maria este… nu știu cum sa va spun. Parca ar fi cel puțin 10 oameni într-unul mic”.

Despre echipa care are în grijă orfelinatul a avut numai cuvinte de laudă. „Se completează atât de bine. Curge Harul lui Dumnezeu prin ele. Sunt lecții de viața duhovniceasca. Vii. O credință foarte vie și plină de firesc”.

Programul voluntarilor va fi foarte antrenant şi implică numeroase activităţi interactive destinate copiilor, organizate pe categorii de vârstă, dar şi cateheze susţinute la parohiile ortodoxe din zonă.

Ortodoxia în Uganda

Conducerea Republicii Uganda a recunoscut religia Ortodoxă în 1946. Biserica Ortodoxă a Ugandei aparţine de Patriarhia Alexandriei şi este condusă de Mitropolitul Jonah Lwanga.

Foto credit: Facebook/Irina Enea

Comentarii Facebook


Știri recente