Juriul a evaluat lucrările înscrise la Secțiunea Compoziție a Festivalului-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”

Juriul s-a întrunit joi pentru a evalua lucrările înscrise de 23 de participanți la Secțiunea de Compoziție a Festivalului-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”.

Întrunirea a avut loc joi la Seminarul Teologic Ortodox din București. Juriul este format din  Profesori de a Universitatea Națională de Muzică și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București, dirijori și orchestratori. Printre criteriile de evaluare s-au numărat originalitatea și creativitatea, dar și fidelitatea stilistică, scriitura și complexitatea compozițiilor.

Participanții de la categoria „Lucrări psaltice” au avut ca temă cântări din slujba Sf. Cuv. Paisie de la Neamț, iar cei de la categoria „Lucrări armonice sau polifonice” au avut de compus o lucrare pentru cor mixt sau voci egale a capella folosind textul Rugăciunii inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”.

„Lucrările sunt ample și se înscriu în tematica Anului omagial al rugăciunii, respectiv în tematica Anului comemorativ al Sfinților Isihaști. Îi felicităm pe toți participanții pentru efortul depus în îmbogățirea repertoriului religios muzical românesc”, a declarat Părintele George Jambore, inspector la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale.

Pr. George Jambore de la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale a făcut parte din juriu. Foto: Trinitas TV

„Ediția de anul acesta aduce lucrări foarte valoroase. Mie i se pare un salt remarcabil ceea ce se întâmplă de la o ediție la alta, pentru că, mai mult ca niciodată poate, concursul nostru încearcă să pună împreună tradiții foarte puternice românești: pe de o parte, o tradiție cum este cea de la Neamț, care ne aduce o zonă extrem de importantă din zona monastică, iar pe de altă parte o influență puternică din zona tradiției urbane”, a explicat Prof. Nicolae Gheorghiță, prorectorul Universității Naționale de Muzică.

„Este o bucurie să vedem că tinerii noștri contribuie la creația muzicii psaltice românești”, a mai declarat prorectorul Universității Naționale de Muzică.

Juriul s-a întrunit joi, 6 octombrie 2022, pentru a evalua lucrările înscrise de 23 de participanți la Secțiunea de Compoziție a Festivalului-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”.

„Faptul că, an de an, compozitori din toată România participă la acest festival ne arată că această muzică a Bisericii este extrem de vie și că se poate dezvolta în paralel cu ceea ce înseamnă o viață liturgică consistentă și de bună așezare.”

Toți concurenții au demonstrat o foarte bună cunoaștere a stilului psaltic de tradiție românească, iar câțiva dintre ei stăpânesc foarte bine și tradiția de la Neamț, a adăugat profesorul.

Pr. Zaharia Matei, Lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, și Arhid. Gabriel Constantin Oprea, lector la Universitatea Națională de Muzică, evaluează compozițiile joi, 6 octombrie 2022. Foto: Trinitas TV

„A fost dificilă departajarea”, a declarat și Părintele Zaharia Matei, Lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.

„Ne bucurăm cum au gândit și au construit liniile melodice, respectând structurile vechi bisericești de tip bizantin. Lucrul acesta ne bucură, fiindcă astăzi se îmbogățește, prin această slujbă, repertoriul de strană. De la an la an se adaugă noi creații muzicale bisericești care au ca destinație cântarea de strană. Ele urmează a fi cântate, nu doar publicate în revistele de specialitate”, a mai spus părintele lector.


Foto: Trinitas TV

Rezultatele vor fi publicate în cursul zilei de vineri pe site-ul Patriarhia.ro, în Ziarul Lumina și pe site-ul Agenției de știri Basilica, precum și pe pagina de Facebook a festivalului-concurs. Compozitorii clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie a secțiunii de Compoziție vor fi invitați la concertul din data de 27 octombrie 2022, pentru a fi premiați.

Festivalul-Concurs „Lăudați pe Domnul” a ajuns în anul 2022 la ediția a XIV-a. Conceptul concursului este disponibil aici.

Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente