Johannesburg: Slujba Învierii va fi oficiată în condiţii de lockdown

„În Africa de Sud este nivel 1 de lockdown. Slujba Sfintei Învieri o vom oficia duminica la ora 8:00, deoarece nu avem voie noaptea”, a declarat pentru Agenţia de ştiri pr. Răzvan Tatu, parohul comunităţii româneşti din Johannesburg.

Biserica parohiei românești din Africa de Sud se află în cartierul Midrand din Johannesburg. Construcția ei a început în 2014 având binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi și a Patriarhului Daniel al României. A fost sfinţită în data de 30 noiembrie 2019.

În prezent, în Africa de Sud este interzisă deplasarea persoanelor între orele 23.00 și 04:00 în afara locuinţei, cu excepţia deplasărilor esenţiale.

Restricţiile cauzate de pandemie, dar şi grija pentru siguranţa românilor din Johannesburg au contribuit la modificarea programul liturgic parohial.

Din motive de securitate, deniile din Săptămâna Mare au început în fiecare zi la ora 15:00, ne-a transmis părintele Răzvan.

De asemenea, în biserică este restricţionat numărul de persoane care pot asista la slujbă.

„Avem voie doar jumătate din capacitatea lăcaşului, cu controlul temperaturii, dezinfectant şi înregistrarea oamenilor, plus purtarea măştii şi distanţarea fizică”, a precizat părintele.

Aici este „criminal offence” nepurtarea măştii, spune părintele Răzvan.

Biserica nou sfințită are hramurile: „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.

Parohia din Africa de Sud

Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000. Parohia a fost înregistrată în Registrul Oficial al Companiilor din Johannesburg pe 7 februarie 2002.

În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spaţii private, iar între anii 2002-2008, românii s-au rugat alături de credincioşi greci, africani şi englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. În perioada februarie 2008 – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuinţa preotului din Edenvale.

În 2008, Pr. Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, iar comunitatea parohială din Johannesburg a fost preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.

De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Orange Grove.

Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.

Foto credit: Pr. Răzvan Tatu

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sfântul Nicolae prevestește bunătatea lui Moș Crăciun sau iubirea milostivă a lui Dumnezeu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a asistat marți la Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Palatul Patriarhiei. În cuvântul rostit…