Jertfa credincioșilor din Ilișești, încununată cu slujba Sfințirii

În urma cu două zile, biserica Parohiei Ilișești, Protopopiatul Suceava 2, județul Suceava, a primit veșmântul sfințirii, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a adunat credincioși din parohie și din ale părți ale țării, precum și fii ai satului. Cu acest prilej, oamenii au trecut prin Sfântul Altar și au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse de la Constanța. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Teodosie și IPS Pimen pe un podium special amenajat lângă locașul de închinăciune.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ilișești, Protopopiatul Suceava 2, județul Suceava, a fost sfințită duminică, 31 august 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Programul manifestării religioase a început la orele dimineții, când cei doi ierarhi ai Bisericii noastre au sosit la biserica parohială cu o trăsură trasă de cai. Înaintea trăsurii au mers călăreți îmbrăcați în costume populare, așa cum este tradiția în această parte a țării. Enoriașii parohiei, mulți dintre ei îmbrăcați în straie de sărbătoare, împreună cu soborul numeros de preoți din Eparhia Sucevei și Rădăuților, precum și din Eparhia Tomisului, i-au așteptat pe cei doi arhierei în fața locașului de închinăciune. Slujba Sfințirii a început la exterior, în dreptul absidelor și a Sfântului Altar, fiind citite trei pericope evanghelice și trei texte din Apostol, urmate de câte o ectenie. După ce s-a înconjurat biserica, ierarhii au intrat în sfântul locaș după ce au bătut de trei ori cu Sfânta Cruce în ușa edificiului. Rânduiala a continuat în interior, prin târnosirea Sfintei Mese și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu Agheasmă mică a catapetesmei și a picturii. A urmat sfințirea lumânărarului și a complexului parohial.

Zestrea spirituală, darul primit de la Dumnezeu

Soborul slujitorilor s-a îndreptat apoi spre podiumul special amenajat, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în prezența a mii de credincioși. Momentul de rugăciune a fost înfrumusețat de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Spre finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat faptul că Evanghelia din Duminica a 12-a după Rusalii prezintă o „tălmăcire duhovnicească pentru timpul nostru”. „Averea pe care o adună omul în această lume nu este cea mai valoroasă. Averea cea mai valoroasă este zestrea spirituală, pentru că ea este darul pe care l-am primit de la Dumnezeu. Acest dar nu se păstrează cu ușurință, ci cu osteneală, cu multă jertfă, cu multă rugăciune și cu multă credință mărturisitoare. Noi am primit de la Dumnezeu chipul cel mai frumos dintre toate făpturile. Făpturile care au conștiință și slujesc lui Dumnezeu sunt îngerii și oamenii. Pe îngeri i-a făcut Dumnezeu înaintea noastră. Pe oameni, Dumnezeu i-a făcut după îngeri, însă mai bogați decât ei, „după chipul și după asemănarea” Celui Preînalt”, a spus ierarhul de la Constanța. IPS Teodosie a amintit apoi credincioșilor faptul că, recent, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a aniversat 85 de ani de viață. „Sunt fericit pentru că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților are cel mai bun, cel mai blând și cel mai iertător părinte. Niciun părintre dintre ierarhi nu ar fi fost atât de potrivit pentru Bucovina ca IPS Pimen”, s-a exprimat Arhiepiscopul Tomisului, care a înălțat apoi o rugăciune pentru Arhipăstorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților.

Grija pentru formarea unei „familii lărgite” în parohie

A urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, care a apreciat dragostea și jertfa credincioșilor manifestată față de Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ilișești. De asemenea, ierarhul a amintit de valorile de patrimoniu național din județul Suceava, „ridicate datorită credinței oamenilor”, și de fondurile de care au nevoie pentru a fi păstrate. Părintele paroh Dănuț Popovici, care este și prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, a vorbit apoi despre șantierul deschis în urmă cu 12 ani în Parohia Ilișești și despre bogăția sufletească a enoriașilor pe care îi păstorește. „Prima grijă pe care am avut-o când am ajuns în această parohie a fost aceea de a forma o familie lărgită. Mulțumesc oamenilor pentru dragostea cu care m-au înconjurat. Mulțumesc Înaltpreasfințiilor Voastre pentru că ne-ați făcut bucuria de a sluji în această zi frumoasă, atât de importantă pentru noi”, s-a exprimat pr. paroh Dănuț Popovici. Credincioșii au intrat în biserică pentru a se închina la moaștele Sfântului Pantelimon și pentru a săruta Sfânta Masă din Sfântul Altar. Prin grija preotului paroh, toți cei prezenți au servit la final din bunătățile pregătite de gospodinele din parohie. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească în cadrul căreia Corala „Armonia” a interpretat mai multe compoziții muzicale folclorice.

Comentarii Facebook


Știri recente