Jandarmii prin ochii unui preot militar: Trebuie să fie asemenea preoților în ținută și gândire

În contextul Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie), preotul militar Liviu Tudor ne-a vorbit despre oamenii în uniformă şi instituţia cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale.

Părintele Liviu, care slujeşte la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, a evidenţiat rigorile la care trebuie să se supună jandarmii, dar şi aşteptările mari pe care trebuie să le îndeplinească.

„Cerințele sunt atât de mari încât”, a precizat părintele, „se poate spune că în afara slujbei și a rugăciunii, ei (jandarmii – n.r.) trebuie să fie asemeni preoților în ținută și în gândire. De fapt, regulile morale și legale sunt aplicabile tuturor, cu precădere militarilor”.

Provocările încep încă din timpul şcolii, spune preotul.

„Tinerii subofițeri se adaptează cu greu sistemului militar pentru că, școlile militare și cei aflați în pragul pensionării, nu mai au timp pentru formarea de caractere tari, care să reziste unei societăți din ce în ce mai agresive. În câteva luni de tutelă profesională ei trebuie să învețe să fie empatici cu șefii, să vină cu propuneri de îmbunătățire a lucrului pentru care au fost angajați, să fie responsabili pentru actele emise, să creadă în toate valorile statului, să ducă la îndeplinire repede și corect tot ceea ce li se ordonă”.

O altă durere a jandarmilor este lipsa de respect pe care o primesc din partea societăţii. „De cele mai multe ori acest lucru îi descurajează”, spune părintele.

„Când trece pe stradă o mașină cu girofar și sirenă, avem cu toții o tresărire și micșorăm viteza! Viteza de deplasare prin viață, acordând prioritate unor oameni care, nu sunt fericiți atunci când se deplasează la ordin pentru a calma un grup de bătăuși. Au conștiința că fac ceea ce trebuie. Au speranța că nu vor fi loviți. Ei știu că o mare parte din societate nu îi respectă și de cele mai multe ori acest lucru îi descurajează. Speră să termine tura cu bine și până la reintrarea în serviciu se bucură cu cei dragi”.

Chiar dacă, prin prisma profesiei, au o imagine de oameni duri, bolile şi suferinţele nu-i ocolesc nici pe ei. „Dragii noștri colegi se mai și îmbolnăvesc și nimeni nu-i știe, așa cum, de altfel, nu-i știe nimeni pe cei fericiți”, evidenţiază Pr. Liviu.

„Asemenea tuturor oamenilor, doar Dumnezeu le oferă satisfacție și sănătate prin familiile pe care și le construiesc în timp”.

Iar atunci când suferinţa pământească se încheie, „iubiți și uitați de colegi, acești oameni se vestejesc pentru ca mai apoi să se înalțe pentru a apăra Tronul Ceresc așa cum au fost obișnuiți și pregătiți în viață. Generație după generație, zeci de mii de oameni, după alte zeci de mii”.

„Așa trăiesc jandarmii. Fără predictibilitatea respectului, umiliți până la disoluția autorității, încurajați de lege și de credință.”

„Au și ei luptele lor. Fiecare jandarm. Un microunivers în care lumina speranței unei pensii nu se vede la orizont. Cu discreție își trăiesc viața, în ascultare față de soție și copii, pentru că așa s-au obișnuit și tot în tăcere și uitare trec”.

Despre Jandarmerie, Părintele Liviu Tudor spune că „este o forță de poliție cu statut militar care, privită partizan, în funcție de efectele sociale ale intervenției, a creat nemulțumire (când a fost excesivă), a fost sursă de ironii (când a fost sensibilă și înțelegătoare cu manifestanții) și rar a fost sau va fi felicitată pentru intransigență”.

De fapt cum trebuie privită Jandarmeria?

„Ea este suma tuturor speranțelor și a dezamăgirilor sociale. Este națională prin aria geografică și atribuții, este orgolioasă când ține cont de cadrul legal, este periculoasă când umilești un jandarm, este tandră când i se nasc copiii, este tristă când îi mor părinții, este iubită și detestată deopotrivă. Ea este o instituție cu organizare proprie, integrată în marele corp al Armatei Române”.

Jandarmeria Română îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi în data de 8 noiembrie.

Într-un mesaj transmis cu prilejul Zile Jandarmeriei Române, Patriarhul României de ce sfinţii arhangheli sunt ocrotitorii instituţiei: Sfântul Arhanghel Mihail, numit de Biserică înger al legii, reprezintă „legea” fiind apărător al dreptăţii şi al adevărului, iar Sfântul Arhanghel Gavriil, numit de Biserică înger al darului sau al harului, reprezintă „ordinea”, sau „buna rânduială”, care cuprinde aceste daruri: pacea şi armonia, siguranța şi binele comun.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente