Jandarmeria Română aniversează 172 de ani de existență

Jandarmeria Română împlinește duminică 172 de ani. În ajunul sărbătorii, jandarmii s-au întâlnit cu publicul, iar pentru seara de duminică, jandarmii din Capitală pregătesc tradiționala retragere cu torțe.

Instituția a fost înființată în 3 aprilie 1850 de domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), care a aprobat hotărârea Divanului Obştesc „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza și a participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război.

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a organizat sâmbătă, 2 aprilie 2022, în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău) din Capitală o întâlnire cu publicul. Foto: Jandarmeria Română

În ajunul aniversării a 172 de ani de existență, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a organizat în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău) din Capitală o întâlnire cu publicul la care au fost prezentate animale de serviciu, echipament, autospeciale și uniforme istorice. Jandarmii au jucat jocuri interactive cu copiii.

Duminică seara, de la ora 13:30, în Capitală va avea loc tradiționala retragere cu torțe a jandarmilor din Garda de onoare a Jandarmeriei. Jandarmii vor defila cu torțe aprinse, în acordurile Fanfarei Jandarmeriei, pe traseul Cercul Militar – Piața Națiunile Unite – Piața Constituției.

Jandarmii bucureșteni a organizat jocuri interactiv cu copiii sâmbătă, 2 aprilie 2022, în Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău) din Capitală. Foto: Jandarmeria Română

Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.

Foto credit: Jandarmeria Română

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…