ITO la Maglavit. Episcopul Ignatie despre frumusețea interioară „într-o lume de fotomani”

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a mutat în ultima zi a evenimentului la Mănăstirea Maglavit. Acolo, cei 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie. Episcopul Ignatie al Hușilor le-a vorbit în predică despre frumusețea interioară din ce în ce mai deficitară „într-o lume de fotomani”.

Preasfinția Sa a vorbit despre frumos prin raportare la modelul de frumusețe interioară prin excelență al Maicii Domnului. Ierarhul a atras atenția asupra interesului crescut pentru frumusețea exterioară în societatea actuală și pe rețelele de socializare.

„Frumosul nu este opusul urâtului, ci este opusul lipsei de sens”, a spus PS Ignatie.

„Suntem într-o lume de fotomani. Fotografiem, postăm pe conturile noastre de pe rețelele de socializare. Dacă se uită cineva pe Instagram, și tinerii știu lucrul acesta, toate fotografiile sunt perfecte, rotunde, n-au niciun cusur, absolut nimic.

De ce? pentru că sufletul acelui tânăr și al nostru al fiecăruia caută perfecțiunea, caută frumusețea interioară. Din păcate, se axează prea mult pe frumusețea exterioară”.

„Dar când te axezi foarte mult pe ceea ce ține de frumusețea exterioară, este mai mult ca sigur că în tine este un deficit de frumusețe interioară”, a atras atenția Episcopul Hușilor.

”Modelul de frumusețe prin excelență

Preasfințitul Părinte Ignatie a spus că „Maica Domnului constituie cu precădere pentru tineri și pentru fiecare dintre noi un model de frumusețe și de dragoste desăvârșită”.

„Maica Domnului este modelul de frumusețe prin excelență. De ce? În viața Maicii Domnului vedem atâta așezare, atâta liniște. Nu este nimic strident. Nu iese nimic în evidență. Viața Maicii Domnului este una care s-a consumat în deplină smerenie, la umbra lui Hristos”.

„Prin viața Ei, prin frumusețea Ei mai ales lăuntrică, interioară, prin curăție și dragoste față de Hristos trupul Ei a devenit ca o biserică în care Dumnezeu a liturghisit cu voia Sa”.

Sufletul ca vitraliu

Episcopul Hușilor a comparat sufletul omului cu un vitraliu care este frumos datorită luminii care trece prin el.

„La fel se întâmplă și cu vitraliul sufletului nostru unde este Domnul (…) Avem nevoie de lumina harului lui Dumnezeu ca să strălucească frumusețea noastră interioară”, a spus ierarhul.

Sfințirea Bisericii Mănăstirii Maglavit și Sfânta Liturghie au fost oficiate duminică dimineață de Mitropolitul Irineu al Olteniei împreună cu mai mulți ierarhi români și străini.


La finalul slujbei a avut loc ceremonia de închidere a ITO 2019 și predarea ştafetei delegaţiei care va organiza următoarea ediție a evenimentului: Arhiepiscopia Timişoarei.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente