Istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a primit Crucea Transilvană

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit istoricului Mircea Gheorghe Abrudan Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

Distincția i-a fost dăruită vineri, 23 octombrie, în semn de recunoștință și apreciere pentru bogata activitatea de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine.

Ceremonialul a avut loc la finalul conferinței de toamnă a clericilor din protoieria Huedin, organizată la Mănăstirea Piatra Craiului, jud. Cluj.

În cadrul întâlnirii a fost lansată cartea „Protopop Aurel Munteanu (1882-1940), martir al poporului român și mucenic al Bisericii Ortodoxe”, semnată de dr. Mircea Gheorghe Abrudan, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

Volumul a fost apreciat și prezentat de cei doi ierarhi și de protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan.

„Împlinindu-se 80 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu, tânărul istoric Mircea-Gheorghe Abrudan ne pune la îndemână o lucrare valoroasă, despre viața și supliciul acestuia. Pe autor îl felicităm, iar cititorilor le dorim o lectură cu mult folos duhovnicesc care să-i convingă de valoarea jertfei”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei.

Mircea-Gheorghe Abrudan

S-a născut în 22.05.1986 la Cluj-Napoca.

Este cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

Doctorand în cotutelă al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din cadrul Universității din București, din 2013 doctor în Istorie al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă (2009) și al Facultăți de Istorie și Filosofie (2008) din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Stagii de specializare și documentare în cursul studiilor de master, doctorat și postdoctorat la Karl-Franzens Universität Graz-Austria, Ludwig Maximilians Universität München-Germania, Universität Wien-Austria, Österreichisches Staatsarchiv.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…