Istoricul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universității din București (1881-2013)

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut volumul Istoricul Facultății de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian a Universității din București (1881-2013).

După cum se arată în Nota editorială, Istoricul Facultății de Teologie din București cuprins în acest volum este structurat în patru mari capitole, fiecare fiind elaborat de un profesor de teologie istorică. Pr. Conf. Dr. Daniel Benga a redactat istoricul Facultății de la înființarea acesteia în anul 1881 și până la Primul Război Mondial. Cel de-al doilea capitol cuprinde istoricul Facultății de Teologie Ortodoxe din perioada interbelică și a fost elaborat de Lect. Dr. Ionuț-Alexandru Tudorie.

Capitolul referitor la istoricul Facultății de Teologie din București în perioada comunistă (1948- 1989), când aceasta a fost transformată în Institut Teologic de Grad Universitar, a fost redactat de Pr. Conf. Dr. Mihai Săsăujan. Istoricul Facultății de Teologie „Patriarhul Justinian” a Universității din București din 1990 până astăzi, precum și cele mai importante transformări și evenimente care au punctat evoluția acestei Facultăți, au fost schițate și descrise Pr. Prof. dr. Adrian Gabor. De asemenea, a realizat, în colaborare cu patru masteranzi și trei doctoranzi tabelele cu licențiații în Teologie din anul 1949 până în anul 2012 și cu absolvenții programelor de Studii aprofundate și de Master.

Lucrarea surprinde și cercetarea științifică, fiind prezentate Centrele de cercetare inițiate după anul 2006, care au realizat, uneori în parteneriate cu alte instituții de învățământ superior, granturi de cercetare, simpozioane naționale și internaționale, seminarii și mese rotunde. Un plus de importanță îl reprezintă cercetările la nivelul Școlii doctorale, facultatea obținând dreptul de acordare a doctoratului în Teologie încă din anul 1915.

Volumul de față se adresează în primul rând clericilor și studenților teologi, dar și publicului larg și iubitorilor de teologie, tuturor celor care doresc o informare rapidă cu privire la evoluția istorică a Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din cadrul Universității din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…