IPS Varsanufie: „Postul și rugăciunea sunt singurele posibilități ale omului de a ieși din robia patimilor”

„Postul și rugăciunea sunt acum, când am trecut de jumătatea postului, pentru fiecare dintre noi, îndemn către sfințenie, puterea noastră de a rămâne lângă Dumnezeu și singurele posibilități ale omului de a ieși din robia patimilor”, a spus duminică IPS Varsanufie.

Arhiepiscopul Râmnicului a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Parohia Horezu I, notează site-ul oficial al Eparhiei.

În predica rostită, Părintele Arhiepiscop a subliniat importanța credinței în drumul omului către Împărăția lui Dumnezeu şi i-a îndemnat pe credincioși în urmarea virtuților creștine, cu precădere a postului și a rugăciunii, care îl conduc pe om către sfințenie.

Ierarhul a explicat şi afirmaţia tatălui copilului lunatic din evanghelie: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!”.

„Ce vrea să însemne acest cuvânt? Ei bine, acest cuvânt înseamnă că și dacă este o urmă de scăpare, atunci Hristos este rugat să țină cont de ea. Tatăl copilului era conștient de puținătatea credinței lui, dar cunoștea și milostivirea cea infinită a lui Dumnezeu, dragostea nețărmurită care nu ține cont de puținătatea virtuților noastre. Pe de altă parte, vedem smerenia tatălui care, oricâtă credință ar fi avut, își dă seama de faptul că este o făptură slabă și ar fi trebuit să aibă mult mai multă credință”, a menţionat Arhiepiscopul.

IPS Varsanufie şi-a încheiat cuvântul învățătură stăruind asupra vestirii Pătimirilor Mântuitorului Hristos, dar și asupra  importanței participării la deniile din Săptămâna Pătimirilor.

„Nu peste mult timp, peste numai 14 zile, vom intra în Săptămâna Mare sau în Săptămâna Pătimirilor. Atunci când vom putea să rămânem lângă Hristos, nu cum au făcut ucenicii care s-au risipit, când a fost dus în curtea arhiereului și toți s-au risipit. Noi avem această posibilitate ca în Săptămâna Mare să venim zi de zi și să rămânem lângă Domnul Hristos la slujbele care se numesc denii”.

În cadrul deniilor, „avem posibilitatea să fim lângă El atunci când Iuda Îl vinde, atunci când este prins, atunci când este pălmuit, atunci când este batjocorit, când este dus de la Ana la Caiafa și la Pilat, atunci când este dat spre răstignire, și să așteptăm Învierea Lui”, a explicat Chiriarhul Râmnicului.

Foto Credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente