IPS Varsanufie: Iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu față de oameni, în Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum, devine tămăduitoare

În Duminica a VI-a după Rusalii, 31 iulie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al Mănăstirii Cozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu față de oameni, iubire care, în Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum, devine tămăduitoare. Mântuitorul Iisus Hristos îl vindecă pe slăbănog înainte ca acesta să-și  manifeste dorința de a deveni sănătos și, mai mult decât atât, vindecă mai întâi cauza neputinței trupești, păcatul, atunci când i se adresează ca un părinte: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate îţi sunt păcatele tale!“ (Matei 9, 2). Abia după aceea ridică și starea de neputință a bolnavului. Sfântul Evanghelist Matei evocă faptul că această minune s-a petrecut și în urma mărturisirii de credință a prietenilor acestui om bolnav, mărturisire realizată nu prin cuvânt, ci prin modul în care se îngrijesc de sănătatea prietenului slăbănogit sufletește și trupește, pe care îl înfățișează înaintea Doctorului sufletelor și trupurilor.

Lucrarea tămăduitoarea a Mântuitorului nu a fost apreciată însă și de către cărturari, a mai precizat Înaltpreasfinţia Sa:

Aceștia Îl acuză pe Domnul Hristos de hulă. După ce le descoperă răutatea gândurilor, starea de permanentă cârtire, Mântuitorul exclamă: „Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta“ (Matei 9, 6), iar în chip văzut se manifestă puterea Sa vindecătoare asupra trupului, după ce, mai înainte, în chip nevăzut se manifestase puterea Sa de iertare a păcatelor. Ridicarea slăbănogului din patul de suferință bucură, dar și înspăimântă mulțimile care slăvesc laolaltă pe Dumnezeu.

Părintele Arhiepiscop a subliniat și faptul că postul rămâne un mijloc pe care Biserica ni-l pune la îndemână pentru păstrarea sănătății sufletești și trupești, pentru ca mintea să-și găsească liniștea în rugăciune și meditarea cuvântului lui Dumnezeu. Postul alimentar îl ajută pe om în eforturile ascetice de despătimire, fiind în acelaşi timp adevărate binecuvântări pentru sănătatea trupului.

***

Situat la 3 km de staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti-Căciulata, pe malul drept al Oltului şi la circa 20 km nord de Râmnicu Vâlcea, ansamblul mănăstiresc de la Cozia, cu hramul „Sfânta Treime“, la început a fost cunoscut sub numele Mănăstirea Nucet, abia mai târziu primind numele Cozia, după muntele din vecinătate.

Biserica mare cu hramul „Sfânta Treime“, armonios proporţionată, cu ornamentaţie bogată, a fost construită de meşteri din Moravia, după modelul bisericii sârbeşti din Cruşevăţ, din piatră albă tare, între anii 1387 şi 1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân. În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea şi al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugărită după moartea fiului ei şi decedată în 1605. Piatra funerară a domnitorului este o copie a celei originale şi datează din 1938.

După anul 2000, prin purtarea de grijă a părintelui arhimandrit Vartolomeu Androni, aici au fost ridicate mai multe corpuri de chilii şi un atelier de tâmplărie şi sculptură.

EPDH-31.07.2016-Tarnosire-Sibiselu-Nou-260

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente