IPS Timotei: ostenelile duhovniceşti la care Postul cel Mare îi provoacă pe creştini sunt comune cu idealurile vieţii monahului şi anume, sfinţirea vieţii şi mântuirea sufletului

Ultima parte a Canonului cel Mare a fost oficiată joi în Paraclisul Facultăţii de Teologie Ilarion V. Felea din Arad de IPS Timotei.

La final, Arhiepiscopul a rostit un cuvânt în care s-a referit la semnificaţia teologică şi duhovnicească a rânduielilor liturgice ale primei săptămâni, dar şi din întreaga perioadă a Postului celui Mare, care au rolul de sfinţi viaţa noastră.

‘În această perioadă slujbele obişnuite ale fiecărei Biserici urmează îndeaproape tipicul monahal, pentru că şi ostenelile duhovniceşti la care îi provoacă pe creştini Postul cel Mare sunt comune cu idealurile vieţii monahului, şi anume sfinţirea vieţii şi mântuirea sufletului’, a spus Părintele Arhiepiscop.

Apoi, părintele Decan, Prof. univ. Dr. Cristinel Ioja, şi-a exprimat nădejdea ‘într-o întărire duhovnicească pe calea postirii care va rodi în bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor Facultăţii noastre de Teologie, prin împărtăşirea de harul slujbelor săvârşite acum la început de Post, dar şi din bogăţia cuvintelor duhovniceşti adresate celor din biserică în aceste seri binecuvântate’.

În prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba Canonului cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Foto Credit: Arhiepiscopia Aradului  

Comentarii Facebook


Știri recente