IPS Timotei a conferențiat la Arad. Ierarhul a vorbit despre importanța contribuției Patriarhului Justinian la păstrarea credinței ortodoxe în timpul comunismului

În seara zilei de 29 septembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a conferențiat în sala de festivități a Parohiei Arad-Centru. Titlul conferinței s-a intitulat Personalitatea providențială a Patriarhului Iustinian pentru mărturisirea și dăruirea Ortodoxiei românești în timpul regimului comunist (1948-1977). Evenimentul face parte din proiectul intitulat Serile duhovnicești de la Catedrala Veche.

Manifestarea culturală a fost precedată de slujba Vecerniei care a fost oficiată în biserica Catedralei Vechi din Arad. La serviciul religios a participat Arhiepiscopul Aradului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În deschiderea conferinței, părintele arhiepiscop a remarcat că expunerea pe care o va face reprezintă o datorie de suflet pentru memoria Patriarhului Iustinian. Pe parcursul acesteia, IPS Timotei a creionat personalitatea Patriarhului Iustinian începând cu sfârșitul vieții sale și readucând în memorie marile sale realizări în plan organizatoric și administrativ.

Pe lângă partea istorică, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a împărtășit auditoriului experiențe personale avute cu Patriarhul Iustinian, prezentându-l pe acesta din perspectiva unui martor atât al evenimentelor din timpul patriarhatului său, cât și din poziția de membru al Sfântului Sinod.

Înaltpreasfinția Sa, la momentul actual, este singurul ierarh dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a activat ca episcop sub cârmuirea Patriarhului Iustinian.

Mărturiile contemporanilor și ucenicilor Patriarhului Iustinian, precum Gala Galaction sau Valeriu Anania, au constituit puncte de referință în descrierea personalității vrednicului patriarh, pe care Înaltpreasfinția Sa le-a adus în fața auditoriului.

Aprecierea de care se bucura în rândurile studenților, contribuția acestuia la reorganizarea și menținerea învățământului teologic, toate aceste aspecte au fost prezentate de Înaltpreasfinția Sa, multe din experiențe fiind legate de anii studenției Înaltpreasfinției Sale la Institutul Teologic din București.

Conferința susținută de IPS Timotei este a douăzecea în seria Serile duhovnicești de la Catedrala Veche, inițiată și coordonată de Asociația ortodoxă Calea Mântuirii. Tematica acesteia se încadrează în Anul comemorativ 2017.

Comentarii Facebook


Știri recente