IPS Teofan: Ne putem întâlni cu Dumnezeu și în iadul din noi, unde El coboară pentru a ne arăta că ne iubește

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei scrie în Pastorala de Paști că, așa cum sărbătoarea Învierii celebrează pogorârea la iad a Mântuitorului Iisus Hristos, și iadul din noi este „un loc unde ne putem întâlni cu Dumnezeu”, căci El „coboară pentru a ne arăta că ne iubește, ne iartă, ne mângâie”.

„De acolo, de jos, din străfundurile atâtor stări de suferință, El dorește să ne ridice, să ne așeze pe calea bucuriei și a vieții celei nepieritoare. Cu o condiție, și anume să dorim și noi ridicarea, învierea, izbăvirea din moarte și din iad.”

„Dacă omul face un mic semn că dorește să se ridice, Dumnezeu îl prinde temeinic de încheietura mâinii, ca pe Adam din icoana Învierii, și-l ridică la lumină. Dacă omul refuză colaborarea, Dumnezeu nu-i forțează libertatea. El așteaptă răbdător ca omul să-și revină, să-și reconsidere, în deplină libertate, poziția și să accepte luarea de mână și ridicarea”, mai transmite ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa amintește că „realitatea iadului este starea de a nu fi în Dumnezeu”.

„Actul coborârii lui Hristos în străfundurile iadului este continuarea aceluiași act mântuitor al Întrupării și al scufundării în apele Iordanului”, mai explică Mitropolitul Teofan.

„Coborârea la iad a lui Hristos, ca manifestare a puterii Învierii Sale, mărturisește schimbarea profundă petrecută în existența omului, și anume un alt rost al morții”- moartea ca unire cu Dumnezeu, nu ca pedeapsă pentru păcat.

„Învățătura Bisericii noastre mărturisește că Hristos, murind pe Cruce, a coborât cu sufletul Său unit cu dumnezeirea până la iad”, adaugă părintele mitropolit.

„A coborât acolo unde Adam și Eva și toți cei născuți dintr-înșii trăiau suferința cea amară a depărtării de Dumnezeu, fiind ținuți sub stăpânirea întunericului, a morții și a diavolului. A coborât la iad, pentru a-i smulge de acolo pe strămoșii noștri și pe toți cei care au voit să creadă în El.”

De aceea, „prin Hristos și în Hristos, și noi ne putem ridica din iadul deznădejdii, din iadul sfâșietor al lipsei de sens, din iadul singurătății și al robiei de multe feluri, oricât de adânc și de întunecat ar fi acesta”, mai scrie Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le urează tuturor clericilor, monahilor, monahiilor și credincioșilor o sărbătoare sfântă în lumina Învierii.

Foto credit: Arhiva Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente