IPS Teofan: „Iubesc, așadar trăiesc cu adevărat!”

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Cu acest prilej, a vorbit despre neputințele sufletești, dintre care cea mai gravă este lipsa iubirii față de aproapele.

În omilia sa, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum, explicând că există și diverse feluri de „slăbănogire”, sau paralizie, în plan sufletesc: „Mărturisește Domnul Hristos în Evanghelia acestei duminici că orice formă de neputință, de la căderea lui Adam și a Evei încoace, are drept izvor săvârșirea păcatelor”, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit a remarcat faptul că o stare de neputință ne cuprinde pe fiecare și întreaga lume. El a enumerat trei manifestări ale paraliziei, sau slăbănogirii sufletești:

  • neputința de a iubi:

„În primul și în primul rând, se arată în incapacitatea noastră de a iubi, Iubirea fiind numele lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. „Omul care nu iubește sau omul în clipa când nu iubește, acela nu trăiește cu adevărat. Iubesc, așadar trăiesc cu adevărat. Incapacitatea de a iubi se arată în nesfârșitele sfâșieri ale urii de multe feluri, pe care o vedem revărsându-se în lume.”

  • neputința de a ne cere iertare:

„Cât este de greu pentru omul neputincios sufletește să rostească în fața celuilalt «Iartă-mă, te rog!». Această neputință de a cere iertare celuilalt are justificări multiple – el mi-a greșit, el este vinovat, el să ceară iertare – și așa pătrundem într-un lanț al neiertării care ne slăbănogește tot mai mult”, a adăugat ierarhul.

  • neputința de a ne smeri:

„Incapacitatea de a ne smeri – toți ne dorim să fim mari, și, dacă se poate, ceilalți să fie mici. Ei să se smerească în fața noastră, nu noi să ne smerim în fața lor”, a mai spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Părintele Mitropolit a arătat și cum ne putem vindeca de aceste neputințe:

„Smerenia, împreună cu simplitatea, ne spune Filocalia, zămislesc dragostea cea dumnezeiască. Simplitatea și smerenia, unită cu credința, o transformă pe aceasta în cunoscătoare, adică îl ajută pe om să sesizeze adevăratul sens al lucrurilor din viața proprie și din viața lumii”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în fața locașului de cult, iar credincioșii au respectat regulile de distanțare socială, ascultând slujba din mai multe locuri ale incintei mitropolitane.

Foto credit: Doxologia.ro / Tudorel Rusu

Comentarii Facebook


Știri recente