IPS Teodosie va sfinți un nou corp de chilii la Mănăstirirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou, jud. Constanța

Mănăstirirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou din comuna Târgușor, județul Constanța, își va sărbătorii joi, 1 septembrie 2016, unul din hramuri. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia începând cu ora 8.00, slujba de sfințire a noului corp de chili al mănăstirii constănțene. După sfințire, Înaltpreasfinția Sa va oficia Sfânta Liturghie, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Mic sau Smerit) s-a născut în Scythia Minor între anii 460-470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550. Cercetătorii l-au numit fie „erudit daco-roman”, fie „Dionisie Romanul, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti”.

Sfântul s-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea,  acesta intrând de tânăr în mănăstire. El a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi, dar din cauza răspândirii monofizitismului, a rămas puţină vreme acolo, acesta plecând la Constantinopol. Spre sfârşitul anului 496 a mers la Roma, la chemarea papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători de limba greacă. În Italia a rămas până la sfârşitul vieţii.

Comentarii Facebook


Știri recente