IPS Serafim la Mannheim: Molimele cu care ne confruntăm astăzi sunt consecințele molimelor spirituale

Mitropolitul Serafim a vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, Parohia Învierea Domnului din Mannheim, Germania. Ierarhul a spovedit, a botezat trei copii și a oficiat Sfânta Liturghie și o hirotonie. El le-a vorbit credincioșilor despre rugăciune, mărturisirea păcatelor și iertare, dar și despre lupta cu „duhurile rele care ne pervertesc judecata” și ne îmbolnăvesc duhovnicește.

În omilia sa de duminică, ierarhul a subliniat nevoia de înnoire a perspectivei pe care o avem în relația cu Dumnezeu: să nu Îi cerem lucruri neîncetat, ci să ne lăsăm în voia Lui, Care știe cel mai bine ce ne trebuie.

„Lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, cum spune Sf. Apostol Pavel, ci împotriva duhurilor rele care ne pervertesc judecata și ne rătăcesc de la calea lui Dumnezeu”, a spus Părintele Mitropolit. „Fiecare păcat are la origine un gând rău de la diavolul, pe care, dacă nu-l îndepărtăm imediat, pune stăpânire peste noi.”

„Lumea zace sub stăpânirea celui rău. Molimele cu care ne confruntăm astăzi sunt consecințele molimelor spirituale: necredința, iubirea de arginți, desfrânarea și crima avorturilor și a mijloacelor anticoncepționale, toate cu efect abortiv”, a adăugat ierarhul.

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a spus că refuzul nașterii de prunci nu respectă porunca lui Dumnezeu dată omului în rai: „Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți“. Spre deosebire de credincioșii altor religii avraamice, creștinii nu mai respectă această poruncă.

Lumea va fi a celor care o cuceresc prin naștere de prunci, a precizat ierarhul, în timp ce „creștinii se împuținează pe zi ce trece și nimeni nu  poate preconiza un viitor optimist pentru lumea creștină. Numai întoarcerea radicală la Dumnezeu, ca oarecând ninivitenii, prin înfrânare și pocăință, ne mai poate salva”.

În cadrul Sfintei Liturghii, mitropolitul l-a hirotonit preot pe diaconul Constantin Prihoancă, pe seama noii parohii „Sf. Treime, Sf. Arhanghel Rafael și Sf. Ier. Pirmin, ocrotitorul Pfalzului“ din Ludwigshafen am Rhein. Părintele Constantin Prihoancă este doctor în teologie și consultant la Institutul Ecumenic din Heidelberg.

Parohia Învierea Domnului din Mannheim, păstorită de Părintele Paroh Cristian Podașcă, este cea mai veche parohie românească din regiunea metropolitană Rhein-Neckar.

Foto credit: Biserica românească „Naşterea Domnului” – München

Comentarii Facebook


Știri recente