IPS Pimen: Este dureroasă orbirea trupească, dar mai grea este orbirea sufletului

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat duminică, 24 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi, judeţul Suceava. La slujba arhierească au fost prezenţi numeroşi credincioşi, dar și copiii de la Aşezământul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, informează site-ul doxologia.ro.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre orbirea sufletească: „Este grea și dureroasă orbirea cu ochii trupului, dar mai grea este orbirea sufletului întunecat de păcate. Atunci când sufletul este lovit de păcate și îmbolnăvit, conștiința nu mai vede și nu mai înțelege că toate cele din jur își au existența de la Dumnezeu și dăinuie cu purtarea de grijă a Lui. Dacă privirea nu este urmată de înțelegere, omul devine orb”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen în cuvântul de învățătură.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc o hirotonie în preot, mai multe hirotesii în duhovnic, iar maica stareţă, împreună cu maica directoare de la Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi“, au fost hirotesite stavrofore.

Scurt istoric

Între anii 1359-1365, primul domnitor al Moldovei, Bogdan I, ctitoreşte la Rădăuţi Mănăstirea Bogdana, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Când, prin voinţa domnească, mănăstirea a devenit catedrală episcopală, aici a slujit ca episcop Cuviosul Leontie din Schitul Laura. După ce şi-a împlinit îndatoririle de episcop, având o vârstă înaintată, Cuviosul s-a retras la schitul îndrăgit. Înainte de a-şi da obştescul sfârşit, primeşte îngerescul chip al schimniciei, cu numele de schimonahul Leontie. După trecerea la cele veșnice, moaştele sale au fost mutate la Rădăuţi. După multe întâmplări cumplite, o parte din sfintele moaşte ale Cuviosului Leontie sunt aşezate din nou spre închinare şi cinstire în biserica Mănăstirii Bogdana, iar nouă biserică din incinta aşezământului monahal îl are ca ocrotitor.

Comentarii Facebook


Știri recente