IPS Nicolae: Cinstind-o pe Maica Domnului cinstim mamele creștine. Maternitatea dezvăluie taina iubirii de semeni

Mitropolitul celor două Americi a transmis vineri, în predica de Buna Vestire, că sărbătoarea aceasta ne dezvăluie maternitatea ca taină a împlinirii poruncii iubirii de semeni. Cinstind-o pe Maica Domnului, le cinstim și pe toate femeile creștine, a mai spus ierarhul.

„Un părinte al Bisericii spune că în această taină a nașterii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria, în această taină a maternității, putem înțelege cu adevărat ce înseamnă acea poruncă să ne iubim semenul. Cum anume? Prin faptul că mama își iubește copilul și poate să înțeleagă ce înseamnă să-l iubești pe cel de lângă tine”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

„Prin faptul că mama iubește copilul are un exemplu în ceea ce înseamnă iubirea creștină. Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, nu numai L-a născut pe Pruncul Iisus, ci mai apoi L-a crescut ca pe orice copil, iar mai apoi a fost părtașă la Patima Lui, la răstignire și la Înviere; prin toată această participare Fecioara Maria, pe care o numim Maica Domnului, ne cuprinde pe toți în dragostea ei, în dragostea ei de mamă și ne oferă exemplu de dragoste față de copii, dar și față de semenii noștri.”

„Fecioara Maria care ni L-a oferit pe Mântuitorul ne este cu adevărat mamă tuturor pentru că ea înțelege dragostea de mamă, de vreme ce a fost mamă și înțelege suferința noastră de fii ca cea care a trăit împreună cu Mântuitorul Patima Sa”, a continuat ierarhul. „De aceea o numim Maica Domnului și de aceea o chemăm atât de des în rugăciune.”

„În această zi în care o cinstim pe Maica Domnului se cuvine să cinstim toate mamele creștine, toate mamele care au dat viață copiilor lor și mai apoi s-au îngrijit să-i educe creștinește”, a adăugat Mitropolitul celor două Americi.

„Copilul este adus pe lume prin dragostea părinților, dar mai apoi copilul trebuie să și primească educația potrivită ca să devină bun creștin și fiu al Bisericii. Responsabilitatea de mamă nu se împlinește doar prin naștere, ci se împlinește și prin educația copiilor. Mai departe, copii noștri educați vor deveni și ei părinți și dacă au primit educație creștină, o vor duce mai departe.”

„Dacă după noi nu se transmite credința, dacă nepoții și strănepoții noștri nu primesc educația creștină, cândva credința creștină se va opri”, a avertizat ierarhul.

„De aceea, dacă o cinstim pe Maica Domnului, putem cinsti toate mamele care se îngrijesc de educația copiilor lor. Această educație se referă și la exemplul pe care îl dăm în familiile noastre căci nu este suficient ca un copil să vină să vadă și să audă la biserică despre post și rugăciune și să nu vadă aceste lucruri în familia sa. Vă îndemn pe toți să o cinstiți pe Maica Domnului, să vă rugați ei, să-i cereți ajutorul și să aveți grijă de copii să nu se rătăcească în această lume.”

Predica Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae se încheie cu un mesaj de felicitare adresat tuturor mamelor: „Felicităm toate mamele. Putem spune că astăzi este și ziua mamei. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă dea gândul cel bun pentru a vă crește și educa copiii”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente