IPS Laurențiu: Praznicul de astăzi nu sfințește doar pe om, ci și natura

În ziua de prăznuire a Botezului Domnului, credincioși din Sibiu au participat vineri, 6 ianuarie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la Catedrala Mitropolitană, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Din sobor au făcut parte slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Timotei Popovici a Catedralei Mitropolitane.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele Constantin Necula care a subliniat însemnătatea sărbătorii.

Este praznicul Arătării lui Dumnezeu, Epifaniei, este praznicul în care Dumnezeu S-a arătat în Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, dar mai presus de toate este minunatul hram al lumii acesteia în care trăim. De intrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în apele Iordanului, hramul întregii lumi devine Hristos. Botezul este hramul cosmosului întreg, a spus părintele Necula.

În continuare, slujba de sfințire a apei a fost oficiată pe o scenă amenajată în Piața Mare de Mitropolitul Ardealului împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și cu preoții de la parohiile din oraș.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat importanța praznicul Bobotezei.

Praznicul de astăzi nu sfințește doar pe om, ci sfințește și natura. Materia a câștigat prin Botezul Domnului posibilitatea aceasta de a deveni purtătoare de har și s-a sfințit întreaga lume. Ne-am rugat acum lui Dumnezeu ca să coboare pe Duhul Sfânt și să transforme apa aceasta dintr-o materie pe care El ne-a rânduit-o ca principiul vieții și al curăției, în principiul vieții spirituale, nu doar să curețe necurăția vieii și a trupului, ci să înlăture orice fel de înrâurire a diavolului asupra ființei umane și să sfințească întreaga natură, a subliniat ierarhul.

Pentru mulțimile de credincioși au fost pregătite 14.000 de sticle cu apă sfințită.

 

Comentarii Facebook


Știri recente