IPS Irineu: Ce s-ar fi întâmplat cu înaintașii noștri ardeleni dacă sfinții mărturisitori n-ar fi luptat cu dârzenie?

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a oficiat Sfânta Liturghie luni la Mănăstirea Valea Bistrei care îi are drept ocrotitori pe Sfinții Ilie Iorest și Sava Brancovici. După slujba de hram, Arhiepiscopul a sfințit noul clopot al așezământului monahal.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, IPS Irineu a întrebat retoric „ce s-ar fi întâmplat, oare, cu înaintașii noștri ardeleni din secolul al XVII-lea, dacă iluștrii Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici n-ar fi luptat cu dârzenie pentru apărarea legii strămoșești. Cu siguranță, românii din acest mirific paradis autohton ar fi fost calvinizați și deznaționalizați, și-ar fi pierdut, deci, identitatea lor etnică”.

Arhiepiscopul Alba Iuliei a afirmat că „sub călăuzirea înțeleaptă a marilor arhipăstori ai Bălgradului și sub aripile protectoare ale Ortodoxiei, înaintașii noștri și-au vindecat rănile și și-au alinat durerile, pentru a rezista în fața dușmanului cotropitor”.

Mănăstirea „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” de la Valea Bistrei este situată în nord-vestul județului Alba și aparține de orașul Câmpeni.

Așezământul monahal a fost înființat în urmă cu 25 de ani, la data de 5 iunie 1998, funcționând pentru o scurtă perioadă sub ascultarea Mănăstirii Lupșa. Din 2001, vatra călugărească a fost organizată ca schit de maici.

În urma hotărârii Sinodului Mitropoliei Ardealului din data de 28 septembrie 2012, Schitul Valea Bistrei a fost ridicat la rang de mănăstire. Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii a fost așezată în anul 1999, lucrările de construcție a locașului de cult și a corpului de chilii fiind demarate trei ani mai târziu.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente