IPS Ilarion de Volokolamsk: Suntem foarte bucuroși să-l vedem pe Patriarhul Daniel la Moscova

Într-un interviu acordat luni în exclusivitate pentru Centrul de presă Basilica, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, și-a exprimat bucuria de a-l revedea pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Patriarh se află în aceste zile în Moscova cu prilejul împlinirii a o sută ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. IPS Ilarion a fost prezent la București în perioada 26-28 octombrie 2017 la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, făcând parte din delegația însoțitoare a Patriarhului Kirill al Rusiei.

În cadrul interviului acordat astăzi în Catedrala Hristos Mântuitorul, la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța evenimentului la care participă numeroși reprezentanți din majoritatea Bisericilor Ortodoxe.

Centenarul restabilirii patriarhatului este o dată foarte importantă pentru Biserica noastră, în care ne amintim de un eveniment istoric, un eveniment care s-a desfășurat într-o perioadă tulbure datorită căruia Biserica a reușit să supraviețuiască în cele mai grele zile ale istoriei sale, a spus ierarhul.

Din anul 1700, odată cu trecerea la cele veșnice a Patriarhului Adrian, până în 1917, Biserica Rusă a traversat așa-numita „perioadă sinodală”, vreme de două secole fiind condusă nu de un patriarh, așa cum este tradiția canonică, ci de însuși țarul Rusiei, prin intermediul ober-procurorului, considerat „ochiul țarului” în sinodul episcopilor.

Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei a salutat prezența numeroșilor ierarhi care au coliturghisit în Catedrala din Moscova:

Suntem foarte bucuroși să salutăm în Moscova pe întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori. Aproape toate Bisericile Ortodoxe au fost reprezentate aici, fie de Întâistătători, fie de înalți reprezentanți. Suntem de asemenea foarte bucuroși că-l vedem la Moscova pe Preafericitul Daniel, cu care am avut bucuria să ne întâlnim de curând la București.

Sperăm ca aceste festivități vor contribui la continuarea relațiilor noastre și la întărirea unității interortodoxe, a mai spus ierarhul.

Manifestările din aceste zile amintesc de restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. După revoluţia din februarie 1917 şi formarea unui nou Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, Sfântul Tihon a fost ales Arhiepiscop, în 21 iunie 1917, apoi în 15 august 1917 a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Moscovei.

După câteva luni, Mitropolitul Tihon a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind întronizat în data de 5 noiembrie în Catedrala Hristos Mântuitorul.

Foto credit: aif.ru

Comentarii Facebook


Știri recente