IPS Calinic al Argeșului și Muscelului: Sf. Mc. Filofteia, modelul nostru la „școala bunătății”

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a oficiat luni Sfânta Liturghie în noua catedrală din Curtea de Argeș, care și-a serbat hramul, pe Sfânta Muceniță Filofteia.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să urmeze modelul de viață oferit de sfânta muceniță.

„Cheia de succes a oricărui viețuitor de pe fața pământului este bunătatea. Fără această virtute, nimeni nu va vedea pe Dumnezeu”, a spus părintele arhiepiscop. „Bunătatea este o mare școală. Să intrăm în școala Domnului Iisus Hristos, școala bunătății, pe care să o absolvim toți.”

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia se află la Curtea de Argeș din 1396, când Biserica Domnească din cetate era catedrală mitropolitană. În Primul Război Mondial, pentru a fi protejate, au fost duse la Mănăstirea Antim din București, iar în 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș.

Moaștele au fost mutate în noua catedrală arhiepiscopală în 2018, când aceasta a fost sfințită. Tot în acel an s-au împlinit opt secole de la martiriul sfintei.

Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș este și necropolă regală. În interiorul ei se odihnesc Regele Mihai și Regina Ana, precum și Regina Mamă Elena și Regele Carol al II-lea.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente