Parohia Mavrogheni din Sectorul 1 al Capitalei și-a sărbătorit vineri hramul: Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, parohia l-a comemorat, la 150 de ani de la plecarea la Domnul, pe scriitorul Ion Heliade Rădulescu, primul președinte al Academiei Române, care odihnește în curtea bisericii.
Părintele Marian Comănescu, Protopopul Sectorului 1 al Capitalei, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu mai mulți clerici, apoi a oficiat slujba de sfințire a apei și cea de pomenire a ctitorilor și a omului de cultură Ion Heliade Rădulescu.
Părintele protopop a binecuvântat monumentul de la mormântul acestuia, recent restaurat.
La eveniment a participat Acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, care a susținut o alocuțiune.
„Ion Heliade Rădulescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 220 de ani, este considerat părintele literaturii române și părintele României literare moderne”, a spus academicianul.
„A fost poet, publicist, orator, creator de sisteme lingvistice, unul din participanții la Revoluția din 1848. A fost unul din fondatorii Academiei Române.”
În data de 30 aprilie 1872, Ion Heliade Rădulescu a fost înmormântat cu funeralii naționale, la care au participat mii de oameni, a mai amintit Acad. Nicolae Noica.
„Motivul sărbătorii este bineînțeles hramul, rânduit de Domnitorul Nicolae Petre Mavrogheni, ctitorul acestui sfânt lăcaș, la care s-a adăugat și un moment special în memoria lui Ion Heliade Rădulescu, de la a cărui adormire se împlinesc 150 de ani”, a declarat și Părintele Paroh Radu Petre Mureșan.
Ion Heliade Rădulescu își doarme somnul de veci în curtea Bisericii Mavrogheni. Monumentul său funerar a fost restaurat în 2019 după un proiect aprobat de Ministerul Culturii și cu finanțare de la Primăria Capitalei.
Biserica „Izvorul Tămăduirii”, sau Mănăstirea de la Cişmeaua Mavrogheni, a fost construită în 1786 de Nicolae Petru Mavrogheni Voievod şi soţia sa, Maria Doamna, ca mulţumire pentru vindecarea de o boală incurabilă a fiicei lor.
Ctitorii au înzestrat cu numeroase bunuri biserica, înființând un spital, o tipografie și o școală. La tipografie, perioada de apogeu a fost atinsă prin activitatea lui Ion Heliade Rădulescu.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews